• Un nou studiu privind algoritmul de recomandare al YouTube a constatat că acesta a încurajat videoclipurile violente către copii.
  • Cercetătorii de la Tech Transparency Project au creat patru conturi pentru copii, care erau fictive, cu vârste de nouă și 14 ani.
  • Conturile care au vizionat videoclipuri recomandate au primit cu sute de videoclipuri violente în plus față de cele care nu au făcut-o.

Un nou studiu a descoperit că algoritmul de recomandare al YouTube a distribuit videoclipuri despre modificarea armelor, împușcături în școli și un film despre Jeffrey Dahmer către conturi care simulează comportamentul online al mai multor utilizatori de nouă și 14 ani, scrie Business Insider.

Potrivit unui raport al Tech Transparency Project publicat marți, algoritmul platformei video a distribuit frecvent conținut violent – inclusiv videoclipuri care încălcau propriile politici ale YouTube – către conturi ale unor copii, care au fost create fictiv, conturi care au indicat interes pentru jocurile video.

Grupul a creat patru conturi, câte două reprezentând fiecare o pereche de băieți de nouă și 14 ani, și a urmărit o listă de redare de peste 100 de videoclipuri fiecare, în mare parte despre jocuri video. Conturile mai tinere au urmărit o listă de redare plină de videoclipuri despre jocuri video populare precum Roblox”, Lego Star Wars” și Among Us”, în timp ce conturile mai mari au urmărit videoclipuri cu jocuri mai explicit violente precum Grand Theft Auto V”, Red Dead Redemption 2″ și The Last of Us”.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

În următoarea lună, cercetătorii au urmărit sute de videoclipuri recomandate zilnic conturilor fictive pe pagina principală a YouTube. Cercetătorii au constatat că toate conturile care au interacționat cu unele dintre recomandările algoritmului care conțineau videoclipuri precum modificări ale armelor și scene din filme și televizoare cu împușcături în școli au primit de aproximativ 10 ori mai multe videoclipuri în recomandările ulterioare.

De asemenea, recomandat ambelor grupe de vârstă a fost filmul din 2017 „My Friend Dahmer”, care descrie viața criminalului în serie Jeffrey Dahmer și este clasificat R. În timpul studiului, filmul a fost etichetat în mod incorect ca fiind PG pe YouTube și pare să fie încă etichetat greșit începând de miercuri.

Precizările făcute de reprezentanții YouTube

Purtătorul de cuvânt al YouTube, Elena Hernandez, a declarat după raportul Tech Transparency Project că este dificil pentru noi să tragem concluzii puternice”, adăugând că anumite aspecte ale metodologiei studiului sunt neclare.

Mai exact, Hernandez a spus că nu se știe dacă cercetătorii au folosit instrumente disponibile pentru părinții care controlează contul unui copil. Potrivit politicii YouTube, conturile pentru utilizatorii cu vârsta sub 13 ani trebuie să fie conectate la contul unui părinte, o politică pe care cercetătorii au declarat că au respectat-o în raport.

Oferim o serie de opțiuni pentru telespectatorii mai tineri, inclusiv o aplicație YouTube Kids de sine stătătoare și instrumentele noastre Supervised Experience, care sunt concepute pentru a crea o experiență mai sigură pentru preadolescenții și adolescenții ai căror părinți au decis că sunt pregătiți să folosească aplicația principală YouTube”, a declarat Hernandez pentru Insider. Salutăm cercetările privind recomandările noastre și explorăm mai multe modalități de a aduce cercetători academici pentru a studia sistemele noastre.”

YouTube spune că algoritmul de recomandare generează o cantitate semnificativă” de vizualizări pe platformă deoarece este conceput pentru a oferi spectatorilor conținut aliniat cu interesele lor, spre deosebire de modul în care platforma funcționa la începuturile sale, când pur și simplu promova videoclipurile populare de pe platformă.

Tech Transparency Project a constatat că multe dintre videoclipurile recomandate copiilor au încălcat propriile orientări de siguranță ale YouTube, iar unele dintre videoclipurile vizate în raport au fost eliminate de pe platformă. Cu toate acestea, cel puțin un videoclip despre modificarea unui pistol Glock a fost reîncărcat cu un titlu diferit și a rămas disponibil pentru cercetători.

Jocurile video sunt una dintre cele mai populare activități pentru copii. Poți juca un joc fără să ajungi la un magazin de arme – dar YouTube îi duce acolo”, a declarat directorul Tech Transparency Project, Katie Paul, pentru The Associated Press. Nu este vorba de jocurile video, nu este vorba de copii. Sunt algoritmii”.

Citește și: