- Aproape 8.000 de voluntari au reușit să construiască un oraș experimental în mijlocul deșertului în Arizona
- Cel care a pus bazele orașului este Paolo Soleri, un arhitect italian
- În jur de 100 de arhitecți, designeri și voluntari locuiesc acolo în prezent
Aproape 8.000 de voluntari au reușit să construiască un oraș experimental în mijlocul deșertului în Arizona, la aproximativ 100 de km de Phoenix. BBC a publicat un mini-documentar care arată de unde a venit ideea proiectului și cum arată viața rezidenților.
Advertisment
Arcosanti a apărut în anul 1970, când arhitectul Paolo Soleri a plecat în deșert să își facă visul să devină realitate: un oraș sustenabil în care pot trăi mii de oameni în armonie. În prezent, în jur de 100 de arhitecți, designeri și voluntari continuă să studieze, să lucreze și să trăiască acolo.
„Oamenii care au venit aici, au venit pentru că sunt îngrijorați cu privire la viitor. Care sunt tendințele care sunt în mișcare acum? Nu doar din punct de vedere arhitectural, dar din perspectiva hiperconsumerismului”, spune Sue Kirsch.
Recomandări
Paolo Santi a introdus termenul de „arcologie”, o combinație între „arhitectură” și „ecologie”, iar pe aceste principii este gândit orașul Arcosanti: sustenabilitate, inventivitate și lăsarea unei amprente cât mai limitate asupra mediului.
„Faptul că poți merge dintr-o clădire în alta fără să urci într-o mașină, poate fi foarte atrăgător. (…) Simți natura. Te simți integrat în elemente și să lucrezi cu ele, cred că poți spune că te armonizezi”, crede Scott Riley, rezident în Arcosanti, care a ajuns în oraș pentru prima dată în anii ’70.
„Sunt o arhitectă din Columbia. Eram în căutare de ceva diferit în ceea ce privește arhitectura, ecologia și oamenii”, spune Juliana Cardozo.
Orașul poate fi vizitat, iar oricine se poate implica în proiectul din Arizona. De asemenea, comunitatea organizează workshop-uri de meșteșugărit și evenimente.
Partenerii noștri