• De la OpenAI la Gemini, inteligența artificială a pus stăpânire pe Silicon Valley și pe lume în 2023.
  • Experții în inteligență artificială au oferit celor de la Business Insider previziunile cu privire la ceea ce rezervă anul 2024 pentru această tehnologie.
  • Aceștia au spus că AI va deveni parte din viața noastră de zi cu zi și că OpenAI se va confrunta cu presiuni serioase.

Industria IA a avut un 2023 important.

Un an care a început cu ChatGPT, care a devenit aplicația cu cea mai rapidă creștere din toate timpurile, s-a încheiat cu lansarea Gemini – răspunsul Google la modelul de AI de succes al OpenAI. Pe parcurs, AI a transformat aproape fiecare colț al industriei tehnologice și a stârnit temeri.

Experții au declarat pentru Business Insider că este puțin probabil ca lucrurile să încetinească în 2024, având în vedere că AI va deveni o parte și mai mare din viața noastră anul viitor și că toată lumea, de la Google la Elon Musk, își dorește să aibă succesul lui OpenAI, scrie Insider.

Recomandări

ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
ROBOȚII DEVIN TOT MAI PREZENȚI ÎN CHINA
143 DE PERSOANE MOR ÎN BRAZILIA
CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
ARABIA VREA ÎN CARTEA RECORDURILOR DIN NOU

A.I. va fi peste tot

Google a încheiat anul în forță cu lansarea Gemini, un model de inteligență artificială despre care spune că poate egala GPT-4 de la OpenAI, și plănuiește să lanseze versiuni mai avansate în următoarele câteva luni.

OpenAI plănuiește să lanseze un magazin GPT la începutul anului 2024, care va permite utilizatorilor să construiască și să vândă propriile versiuni de ChatGPT.

Acest lucru face parte dintr-o tendință despre care experții în inteligență artificială spun că tehnologia va deveni o parte mult mai mare din viața noastră de zi cu zi, pe măsură ce companiile de tehnologie o vor integra în cât mai multe dintre produsele lor, iar adoptarea inteligenței artificiale se va generaliza.

„Cred că 2024 va fi anul în care vom începe să vedem cu adevărat o adoptare pe scară largă a tuturor acestor instrumente de inteligență artificială”, a declarat pentru BI Charles Higgins, cofondator al startup-ului de formare în domeniul IA Tromero și candidat la doctoratul în domeniul siguranței IA.

O altă tendință de urmărit în 2024 este reprezentată de modelele open-source. Spre deosebire de sistemele închise, cum ar fi GPT-4 și Gemini, aceste modele sunt disponibile în mod gratuit pentru ca oricine să le folosească și să le modifice.

OpenAI va simți presiunea

OpenAI a avut succes cu ChatGPT de când a fost lansat la sfârșitul anului 2022 – dar în ultimele săptămâni, au existat semne că chatbotul a avut unele probleme.

Utilizatorii s-au plâns că performanța ChatGPT s-a deteriorat și chiar refuză să îndeplinească unele sarcini, OpenAI spunând că analizează rapoartele conform cărora chatbotul devine „mai leneș”.

„Cred că ChatGPT a fost destul de rău în ultimele trei săptămâni. Au existat erori de rețea destul de constante, iar răspunsurile au devenit mult mai scurte”, a declarat Kalanovska.

Companiile de Inteligență Artificială se confruntă cu o luptă iminentă pentru drepturile de autor

În acest moment, există un mare semn de întrebare legal care planează asupra întregii industrii a inteligenței artificiale.

Cazuri precum procesul intentat de Getty Images împotriva Stability AI, care urmează să fie judecat anul viitor în Marea Britanie, și procesul intentat de comedianta Sarah Silverman și de alți autori împotriva OpenAI în SUA, toate se învârt în jurul unei întrebări simple și fără răspuns: Este legal să antrenezi modele de inteligență artificială pe date care includ conținut protejat prin drepturi de autor?

„Este o întrebare deschisă în majoritatea țărilor”, a declarat pentru BI Dr. Andres Guadamuz, profesor de drept al proprietății intelectuale la Universitatea din Sussex.

„Cred că în 2024 vom avea potențial una sau două decizii care vor ajuta la clarificarea lucrurilor – dar acest lucru va dura mult timp, probabil între patru și cinci ani pentru a se rezolva corect”, a spus el.

Este nevoie urgentă de reglementare

Politicienii americani au eșuat să introducă noi legi care să limiteze influența rețelelor de socializare, iar acum istoria pare să fie în pericol de a se repeta în cazul inteligenței artificiale.

Luna aceasta, după negocieri chinuitoare, UE a acceptat în cele din urmă un set de controale pentru instrumentele de inteligență artificială generativă, dar, în ciuda faptului că a găzduit o serie de audieri ale Congresului pe tema inteligenței artificiale, SUA nu par a fi mai aproape de reglementarea acestei tehnologii de frontieră.

Experții spun că acest lucru trebuie să se schimbe în 2024, având în vedere că IA perturbă deja o mare varietate de locuri de muncă și că temerile cresc în legătură cu impactul în lumea reală al conținutului generat de IA.

„2024 este anul în care va trebui să începem să lucrăm la reglementarea IA”, a declarat Vincent Conitzer, profesor de informatică la Universitatea Carnegie Mellon.

„Există multe inițiative de reglementare care par destul de rezonabile la un nivel înalt, dar detaliile reale de punere în aplicare contează foarte mult și sunt încă insuficiente și netestate.”

„Descoperirea acestor detalii este o provocare, deoarece reglementarea se conturează lent, iar IA este acum o țintă care se mișcă extrem de rapid”, a spus el.

Citește și