• Aflată la jumătatea distanței dintre Creta și Grecia continentală, Antikythera continuă să-și dezvăluie secretele.
  • În urmă cu mai bine de un secol, scafandrii locali au descoperit o epavă pe această insulă.
  • Descoperirea a fost făcută în timp ce făcea scufundări pentru a găsi bureți naturali.

Arheologii subacvatici extrag capete gigantice și dinți umani dintr-o epavă enigmatică de la Antikythera, în Grecia, scrie National Geographic.

Aflată la jumătatea distanței dintre Creta și Grecia continentală, Antikythera continuă să-și dezvăluie secretele. În urmă cu mai bine de un secol, scafandrii locali au descoperit o epavă pe această insulă. Descoperirea a fost făcută în timp ce făcea scufundări pentru a găsi bureți naturali. Situl s-a dovedit a fi unul dintre cele mai interesante pentru arheologii subacvatici. De atunci, a fascinat comunitatea științifică și a reaprins interesul populației grecești pentru arheologia marină.

O echipă de la Școala Elvețiană de Arheologie din Grecia a dezvăluit miercuri, 29 iunie, o nouă descoperire. Descoperirea ar putea fi cheia pentru dezlegarea enigmelor rămase în acest sit. Printre artefactele salvate de pe fundul mării se numără statui de marmură și dinți umani.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Hercule iese la iveală de pe fundul mării

Printre artefactele recuperate de-a lungul anilor se numără mai multe statui de bronz și marmură care reprezintă zeități grecești. Unele dintre aceste opere de artă sunt cu câteva secole anterioare scufundării, care se estimează că a avut loc în jurul anului 60 î.H. Se presupune că nava transporta comori grecești jefuite de trupele romane care s-au prăbușit pe stâncile insulei în timp ce se întorceau în Italia.

Una dintre cele mai cunoscute este cea care îl înfățișează pe Hercule triumfător și odihnit. Sculptura, care a fost recuperată de pe fundul mării fără cap, pare să fi fost recuperată în această nouă descoperire. Atunci când capul sculptat în marmură va fi supus procesului de conservare necesar, acesta va putea fi integrat cu restul sculpturii, care a fost găsită în urmă cu mai bine de o sută de ani. Înainte de această descoperire, locația exactă a piesei era necunoscută.

Informații noi despre echipaj

Un alt punct culminant al expediției este descoperirea unor dinți umani. Acestea sunt deosebit de importante pentru cunoștințele noastre despre oamenii de la bordul navei care s-a scufundat la Antikythera. Datorită informațiilor conținute în rămășițele organice, putem afla mai multe despre vârsta, dieta și stilul de viață al romanilor din acea vreme.

Cu cât mai multe date și artefacte vor fi recuperate din epava de la Antikythera, cu atât vom afla mai multe despre oamenii care au locuit în Marea Mediterană acum mai bine de două mii de ani.