Arhitectura Walt, inspirată din realitate. În ce castele au locuit prințesele Disney

121

  • Arhitectura a jucat mereu un rol important in crearea unui cadru idilic în poveștile prințeselor Disney.
  • Castelul Neuschwanstein din Bavaria, Germania a stat la baza palatului regelui Stefan din Frumoasa Adormită.
  • Povestea Tangled are ca referința abația benedictină Mont Saint-Michel din Franța.

Magia filmelor Disney se bazează pe rețetele lui Walt Disney de a ecraniza cadre de poveste inspirate din viața reală. De la „Alba că Zăpadă și cei Șapte Pitici”, „Alladin” până la „Frumoasa Adormita”, Walt a căutat cele mai frumoase castele pe care le-a pus în poveștile lui nemuritoare.

Se pare că Walt Disney a folosit ca sursă de inspirație castelul Alcaraz din Spania  pentru castelul din Albă ca Zăpada. Disney au suprapus arhitectura reală cu cea imaginată pentru a crea un cadru feeric. Geamurile de dimensiuni mici și de elementele de pietrărie de pe fațadă castelului, în mod tradițional în castelele medievale pentru a-i avertiza pe oaspeții nedoriți că nu pot intra oricum.

Frumoasa Adormită

Castelul care i-a fost inspirație lui Walt a fost castelul lui Ludovic al II-lea. Castelul Disney a adăugat în Frumoasa Adormită câteva elemente ale  castelului Neuschwanstein pentru a crea un cadru mistic și de poveste. Pe lângă elementele romantice și renascentiste ale castelului real, în film au fost adăugate și turnulețe specifice goticului medieval și al arhitecturi scandinave.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Castelul din Frumoasa Adormita a servit totodată că prototip pentru viitoarele castele Disney.

Castelul din „O Poveste Încalcita”

Castelul din „O Poveste Încâlcită” are ca referință mânăstirea Mont Saint-Michel din Franța. Animația imită perfect mica insula pe care se afla mănăstirea. Castelul Corona din „O Poveste Încâlcită” este un exemplu excelent de incorporare a unei structuri arhitecturale reale într-o poveste fanstastica.

De unde a fost inspirat castelul prințesei Jasmine?

Povestea lui  Alladin a fost inspirată din Taj Mahal. India este sursa de inspirație pentru palatul sultanului din filmul Aladdin, însă a fost restructurat pentru a accentua orientalismul și magia animației.