• Insula Phuket din sudul Thailandei a cunoscut un aflux brusc de ruși.
  • Circa 60.000 de turiști ruși au vizitat insula după redeschiderea sa în urma pandemiei COVID-19.
  • Autoritățile din Bali au cerut încetarea politicilor de acordare a vizelor la sosire pentru ruși și ucraineni.

De când Putin a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022, Bali, faimoasa insulă de vacanţă din Indonezia, a devenit un magnet pentru mii de ruşi şi ucraineni care caută să scape de război, scrie CNN.

Însă după un an, autoritățile din paradisul tropical au ajuns la capătul răbdării din cauza comportamentului celor care fug de război pe care îl consideră neadecvat.

Guvernul indonezian a raportat că aproximativ 60.000 de turiști ruși au vizitat această insulă după redeschiderea sa în urma pandemiei de COVID-19. De asemenea, în luna ianuarie 2023, alți 22.500 de turiști ruși au sosit.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

La numărul lor se adaugă cei peste 7.000 de ucraineni care au sosit în 2022 şi aproximativ 2.500 în prima lună anului curent.

Există probleme în paradis

Autorităţile din Bali au cerut săptămâna aceasta încetarea politicilor de acordare a vizei la sosire pentru cetăţenii Rusiei şi Ucrainei, invocând o serie de presupuse incidente.

Decizia a fost întâmpinată cu consternare de mulţi ucraineni de pe insulă, care spun că cele mai multe incidente implică ruşi şi că pe nedrept sunt consideraţi la fel.

„De câte ori primim rapoarte despre un străin care se comportă rău, este aproape întotdeauna vorba de un rus” , a declarat pentru CNN un ofiţer de poliţie locală din oraşul Kuta.

„Străinii vin în Bali, dar se comportă ca şi cum ar fi mai presus de lege. Acesta a fost întotdeauna cazul şi trebuie să se oprească în sfârşit” , a spus el.

În Bali, străinii de diferite naţionalităţi au adeseori comportamentul nepotrivit, fiind prinşi în stare de ebrietate, dezbrăcându-se în locuri publice sau nerespectând locurile sacre.

Dar autorităţile din Bali par pregătite să dea un exemplu pentru ruşi şi ucraineni, pe fondul dezbaterii publice în creştere cu privire la percepţiile asupra comportamentului lor.

„De ce aceste două ţări? Pentru că sunt în război, aşa că se adună aici” , a declarat guvernatorul din Bali, Wayan Koster, într-o conferinţă de presă săptămâna aceasta.

Ucrainenii „nu vor să încalce regulile”

Afluxul de ruşi şi ucraineni în Bali vine în ciuda faptului că Ucraina a interzis tuturor bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani să părăsească ţara.

Rusia nu are nicio interdicţie generală oficială, dar a mobilizat 300.000 de rezervişti să se alăture luptei, determinând mulţi tineri să fugă în străinătate în loc să fie recrutaţi.

CNN a contactat ambasada Rusiei în Indonezia și consulatul ucrainean din Bali. Ambasada Rusiei nu a răspuns imediat, iar Consulatul onorific al Ucrainei din Bali a declarat că majoritatea ucrainenilor prezenți în țară sunt femei care s-au stabilit acolo pentru a-și uni familiile.

În timp ce Bali a fost preferatul turiştilor ruşi chiar înainte de război, atracţiile sale au devenit chiar şi mai atrăgătoare a urmare a invaziei lui Putin.

Insula Phuket, noua casă pentru ruși

Insula Phuket din sudul Thailandei, adesea lăudată ca fiind printre cele mai bune destinaţii pentru plajă din lume, a cunoscut un aflux brusc de ruşi – dintre care mulţi au investit în proprietăţi pentru a se asigura că se pot bucura de sejururi pe termen lung.

„Viaţa în Rusia este foarte diferită acum” , a declarat pentru CNN un fost bancher de investiţii din Sankt Petersburg, care şi-a cumpărat un apartament lângă cartierul oraşului vechi din Phuket.

El a refuzat să-şi dezvăluie identitatea de teama unor represalii din partea autorităţilor ruse.

„Nimeni nu vrea să rămână şi să trăiască în mijlocul războiului”, a spus el. „Este stresant să te gândeşti la posibilitatea de a te întoarce în Rusia şi de a fi pedepsit… (deci) are sens să investeşti într-un loc care costă mai puţin decât Moscova şi este mai sigur.”

Viza în Bali

În Bali, o parte a atracţiei s-a datorat politicii Indoneziei care permite cetăţenilor a peste 80 de ţări – inclusiv, cel puţin pentru moment, Rusia şi Ucraina – să solicite vize la sosire. Viza este valabilă 30 de zile, dar poate fi prelungită o singură dată până la un total de 60 de zile.

Ar putea fi suficient timp pentru cei care plănuiesc vacanţe lungi, dar cei care doresc o şedere mai prelungită nu au voie să lucreze. Autorităţile indoneziene au declarat că mai mulţi turişti ruşi au fost deportaţi în ultimele luni pentru că au depăşit vizele.

Printre turiştii ruşi care au călătorit în Bali s-a numărat Serghei Ovseikin, un artist de stradă care a creat o pictură murală anti-război în mijlocul unui câmp de orez – o „pictură murală” care reflecta poziţia sa cu privire la recrutarea militară şi la război.

„Ca mulţi alţii forţaţi să părăsească ţara noastră natală, am venit în Bali ca turist” , a spus Ovseikin. „Rusia rămâne într-o situaţie politică dificilă. Sunt împotriva războaielor, indiferent unde au loc” , a spus el.

„Este frumos… fără soldaţi ruşi”

Vestea posibilei modificări a regulilor vizelor i-a speriat pe unii ucrainenii de pe insulă, mulţi dintre ei şi-au părăsit patria când a izbucnit războiul şi de atunci trăiesc din economii, părăsind şi reintrând la fiecare 60 de zile pentru a evita încălcarea regulilor.

„Bali este un loc bun” , a spus un ucrainean pe nume Dmytro. „Este frumos, vremea este grozavă şi este un loc sigur pentru ucraineni – pot fi grupuri mari de ruşi, dar nu există soldaţi ruşi. ”

Ucrainenii de pe insulă erau o comunitate strâns unită, care s-a ţinut în mare parte departe de ruşi şi au fost surprinşi de posibila mişcare, a adăugat el. „Ucrainenii respectă legea şi cultura din Bali. Facem multe pentru comunităţile noastre locale şi nu reprezentăm niciun risc pentru oamenii din Bali” , a spus Dmytro.

„Ucrainenii, puşi în aceeaşi (categorie) cu ruşii”

„Este foarte trist că ucrainenii sunt puşi în aceeaşi (categorie) cu ruşii. Ruşii sunt al doilea grup turistic ca mărime din Bali şi dacă citiţi ştirile, veţi vedea cât de des ruşii încalcă legile locale şi nu respectă cultura şi tradiţiile balineze” , a adăugat el.

„De ce trebuie să sufere ucrainenii când nu noi suntem cei care provoacă probleme în Bali? ”

Aprox 9.000 de ucraineni pe insulă

Consulatul onorific al Ucrainei din Bali a declarat pentru CNN că în februarie 2023 erau aproximativ 8.500 de cetăţeni ucraineni pe insulă, care deţin diverse permise de viză temporare şi permanente.

Ucrainenii nu vin în vacanţă în Bali în acest moment, deoarece ţara noastră este invadată. Ucrainenii care vin acum în Bali sunt pentru unificarea familiei şi sunt în mare parte femei” , a declarat purtătorul de cuvânt Nyoman Astama.

„Reafirmăm că ucrainenii din Bali nu doresc să încalce regulile şi reglementările” , a adăugat Astama. „Este imperativ să aplicăm legea şi să punem în aplicare consecinţele oricărei încălcări a legii, aşa cum sunt exprimate acum de oamenii din Bali. ”

Totuşi, cel puţin deocamdată, oricine din orice ţară care încă speră să obţină o viză la sosire se poate linişti cu faptul că guvernul central nu a decis încă dacă va accepta cererea autorităţilor din Bali. „Vom discuta în detaliu cu alte părţi interesate” , a declarat luni ministrul indonezian al Turismului, Sandiaga Uno.

Citește și:

Tactica folosită de ruşi pentru a răpi copiii din Ucraina: „Fiului meu i-au spus că sunt moartă”

Francezii nu se lasă și continuă să protesteze. Demonstranții menţin presiunea pe Guvern prin noi acțiuni

Primele declaratii ale lui Gary Lineker după ce a revenit la emisiunea „Meciul Zilei” de la BBC