- Timişoara este primul oraş din Europa cu străzi iluminate electric
- Timişoara este numită „Mica Vienă” sau „Oraşul florilor”
- Dacă ajungi în Timişoara, nu trebuie să ratezi o plimbare cu vaporaşul pe Bega
La revedere pandemie, bun venit călătorie. E motto-ul verii pentru mulți români dornici de plimbare după un an și jumătate cum n-am mai trăit până acum. Pentru cei care vor o relaxare de weekend, Timișoara e o variantă. Îi atrage pe turiști cu istoria sa, dar și cu cea mai nouă atracție – e singurul oraș din România cu transport public pe apă. Corespondentul Aleph News Petronela Axinte a fost pentru o zi turist în propriul oraș.
„Eu îţi propun să începi cu o pauză. Pentru că ce poate fi mai frumos decât să te relaxezi la o terasă, în timp de admiri arhitectura în stil baroc, din Piaţa Unirii. Pentru mine, zona e o adevărată bijuterie. Şi, în timp ce te bucuri de privelişte, îţi stabileşti traseul. Pentru că Timişoara are o mulţime de locuri pe care trebuie nu trebuie să le ratezi”, îți propune Petronela.
„Îţi propun o plimbare cu vaporaşul pe Bega. Să vezi şi tu cât de plăcut e să mergi aşa în fiecare zi la job. În niciun alt oraş din ţară, nu vei mai găsi transport public pe apă. Când ajungi la capătul traseului, îţi propun să te întorci, ca să vizitezi Piaţa Maria. Locul în care a început Revoluţia din 1989”, spune Petronela.
„Colegul meu, Gelu, a vrut să te invite la o bere, la prima fabrică din România. S-a răzgândit, pentru că i s-a cam făcut foame şi îţi propune şi ţie să încerci preparatele de aici. Orice alegi să mănânci, te simţi ca şi cum ai fi luat simultan masa, în mai multe oraşe europene”, a adăugat Petronela.
„E şi logic, pentru că bucătăria locală este puternic influenţată de naţionalităţile stabilité aici, cum ar fi sârbi, unguri, germani, o populaţie foarte mare de italieni, bulgari”, a spus Daniel Cheregi, bucătar-șef.