Cum arată „puii de dragon” din Slovenia: sunt orbi și extrem de sensibili la vibrații

Una dintre cele mai vizitate destinații subterane ale Europei, peștera Postonja din Slovenia se remarcă printr-o atracție cel puțin inedită.

Turiștii care ajung aici pot admira mici amfibieni, din specia Proteus anguinus, numiți și protei de peștera sau olmi. „Puii de dragon” ating 25 de cm lungime și nu se găsesc altundeva în lume.

Deși sunt orbi, asta pentru că ochii lor sunt acoperiți cu piele după primii ani de viață, proteii au un auz bine dezvoltat şi sunt extrem de sensibili la vibraţii. Un ou de proteu eclozează cam după patru luni şi puiul este imediat independent.

Olmii sunt protejați prin lege, iar cercetătorii sloveni au primit autorizație pentru un laborator care să-i studieze. Au fost supranumiți „pui de dragon” de către localnici, asta pentru că erau scoşi din peşteri în timpul inundaţiilor şi se presupunea că dragonii cei mari, părinții lor, rămâneau înăuntru.

La acest moment, pot fi admirați în acvarii situate în adâncul peșterii situate la o oră de mers cu mașina sud-vest de Ljubljana, capitala Sloveniei.

© 2024 Aleph News