• Timp de cinci ani, Japonia a fost locul 1 în Henley Passport Index.
  • Singapore, ai cărui cetățeni pot vizita fără viză 193 de destinații din cele 227 din întreaga lume, este în fruntea clasamentului.
  • Germania, Italia și Spania au urcat pe locul al doilea, având acces fără viză la 190 de destinații.

Confruntarea din clasamentului mondial al pașapoartelor pentru 2023 a devenit mai interesantă. După cinci ani în care a fost locul 1 în Henley Passport Index, Japonia nu mai are cel mai puternic pașaport din lume.

În vara anului 2023, Japonia coboară pe locul al treilea. Singapore, ai cărui cetățeni pot vizita fără viză 193 de țări din cele 227 din întreaga lume, este în fruntea clasamentului, scrie CNN.

Care sunt europenii care pot călători în cele mai multe țări

După ce Asia a dominat mult timp vârful clasamentului în indexul creat de firma de consultanță în rezidență globală Henley & Partners, care măsoară libertatea de a călători la nivel mondial, în funcție de accesul fără vize și cu vize, Europa ajunge mai sus în top.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR

Germania, Italia și Spania au urcat pe locul al doilea, având acces fără viză la 190 de destinații, în timp ce Japonia și Coreea de Sud sunt pe locul al treilea, alături de Austria, Finlanda, Franța, Luxemburg și Suedia. Cetățenii din aceste șapte țări se bucură de acces la 189 de destinații fără a avea nevoie de viză prealabilă.

Statele Unite și Regatul Unit scad, după ce au deținut împreună locul 1 în 2014, dar Regatul Unit, cel puțin, pare să schimbe situația. A făcut un salt rapid de două poziții, ajungând pe locul 4 în clasament, o poziție pe care nu a mai ocupat-o din 2017. Între timp, SUA a mai coborât două locuri, ajungând pe locul 8, cu acces la doar 183 de destinații fără viză.

Indexul Henley Passport Index se bazează pe datele Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA) și clasifică 199 de pașapoarte din întreaga lume. Acesta este actualizat în timp real pe tot parcursul anului, pe măsură ce intră în vigoare modificări ale politicii de vize.

Țările cu cele mai slabe pașapoarte

La coada clasamentului, cu acces fără viză în cel mult 30 de țări, se află Siria, Irak și Afganistan.

Citește și: