- 30 de milioane de turiști sunt așteptați la Roma numai în acest an.
- Deși contribuția turismului la economia țării este extrem de importantă, acesta are un impact negativ asupra locuitorilor capitalei.
- Transportul public a fost întotdeauna unul dintre cele mai slabe puncte ale infrastructurii rutiere din capitala italiană.
Italia este una dintre cele mai populare destinații turistice din lume. Deși contribuția turismului la economia țării este extrem de importantă, acesta are un impact negativ asupra locuitorilor capitalei, scrie AP.
Un flux turistic record este așteptat în 2023 în Roma, Italia. Este posibil ca numărul mare de turiști să creeze și mai mult disconfort locuitorilor din Roma, un oraș care a suferit probleme cu servicii publice cheie, cum ar fi transportul.
Potrivit ENIT, institutul național de turism, primul trimestru din 2023 a înregistrat o creștere impresionantă a cifrelor: între ianuarie și martie 2023, turismul internațional a crescut cu 86% față de aceeași perioadă din 2022.
Gianluca De Gaetano, directorul asociației hotelierilor din Roma spune că numărul turiștilor din acest an îl depășește pe cel din 2019, considerat anul de aur pentru turismul italian.
„Un turist nu este altceva decât un cetățean temporar. Dacă cetățenii sunt bine, și turiștii sunt bine. Aceasta este regula. Așadar, dacă un oraș este capabil să ofere servicii, ospitalitate și reguli cetățenilor, și turiștii beneficiază”, a declarat De Gaetano.
Trasnportul public
Localnicii au deja probleme cu transportul public. Există doar două linii principale de metrou. Și pentru că este vacanța studenților, numărul mijloacelor de transport la suprafață a fost redus, fără a se ține cont de numărul mare de turiști.
„În scurt timp va fi haos aici”, a declarat o navetistă, Donatella Pirosi, la ieșirea din stația de metrou Colosseum, una dintre cele mai aglomerate din Roma. „Nu se poate trece pe aici la orele de vârf pentru că este foarte plin”, a adăugat ea.
Cei mai mulți dintre vizitatorii Romei pe timp de vară sunt americani. Dar și europenii aleg Cetatea Eternă în număr mare, mai ales pentru city break-uri. Alessandro Onorato, consilier pentru turism la Roma spune că doar o parte din oraș a primit atenția autorităților și, chiar și așa, experiența vizitării celor mai importante obiective turistice ar putea deveni neplăcută, din cauza aglomerației.
„Anul acesta am putea ajunge aproape de 30 de milioane de turiști. 30 de milioane de turiști, dar organizați așa cum sunt acum, adică într-o manieră complet ocazională. Acest lucru se datorează faptului că, în trecut, administrația a crezut că este suficient să aibă Colosseumul, Panteonul, Fontana di Trevi și astfel nu a fost nevoie să investească în restul Romei, astfel încât turismul a devenit supra-turism, iar serviciile orașului nu sunt capabile să facă față unor mulțimi uriașe”.
Citește și