• Cehia a revizuit condițiile de intrare în țară, România a fost inclusă în zona verde.
  • Noile măsuri se aplică de vineri.

Cehia a revizuit condițiile de intrare în țară. România a fost inclusă în zona verde, astfel că pot intra persoanele vaccinate și cele care au trecut prin COVID-19 în ultimele 180 de zile.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile cehe au revizuit condițiile de intrare în Republica Cehă.

Noile măsuri se aplică de vineri.

Recomandări

ZELENSKI MERGE LA MADRID
VARA ÎȘI INTRĂ ÎN DREPTURI
PREMIERĂ ÎN MEDICINĂ
CUM CREȘTEM PRODUCȚIA DE PORUMB
VIVIENNE RENUNȚĂ LA NUMELE DE FAMILIE
CE SCHIMBI LA ORAȘUL TĂU

Potrivit informațiilor publicate de autoritățile cehe, pe teritoriul Republicii Cehe se aplică sistemul de clasificare a statelor de proveniență pe mai multe zone (verde, portocalie, roșie, roșu închis și negru), în funcție de gradul de răspândire a COVID-19 în aceste state.

România este inclusă în zona verde, fiind aplicabile următoarele măsuri la intrarea pe teritoriul Republicii Cehe:

  • Toate persoanele trebuie să completeze, înaintea plecării în călătorie, formularul electronic de sosire (https://plf.uzis.cz/) și să fie în posesia dovezii completării acestuia la sosirea în Republica Cehă
  • Persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boala COVID-19 în ultimele 180 de zile (care au fost infectate cu virusul SARS-CoV2 și s-au vindecat) și nu prezintă simptome ale infectării cu virusul SARS-CoV-2, nu au alte obligații privind respectarea normelor epidemiologice, cu excepția completării formularului electronic.
  • Vaccinarea se dovedește cu certificatul european de vaccinare și, tranzitoriu, cu certificatul național de vaccinare eliberat de statele membre UE, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la administrarea celei de-a doua doze sau a dozei unice, după caz, și să nu prezinte niciun simptom de COVID-19.
  • Trecerea prin boală se dovedește cu un certificat medical în limba engleză, pe care sunt imprimate ștampila, datele de identificare și numărul de telefon ale medicului care profesează într-un stat membru al Uniunii Europene. Confirmarea trebuie să conțină următoarele informații: persoana nu are simptome ale infectării cu virusul SARS-CoV-2 și a trecut prin această boală, a fost supusă măsurii izolării și de la data testului pozitiv care a indicat prezența bolii au trecut cel puțin 11 zile, dar nu mai mult de 180 zile.
  • Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală au obligația de a fi în posesia rezultatului negativ al unui test antigen, nu mai vechi de 48 de ore, sau al unui test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. De asemenea, este obligatorie completarea formularului electronic de sosire (https://plf.uzis.cz).
  • Cetățenii cehi și persoanele cu drept de reședință în Cehia pot intra în acest stat chiar și în cazul unui test pozitiv, efectuat cu mai puțin de 14 zile înainte de călătorie. Aceste persoane trebuie să utilizeze transportul individual, dacă este posibil. În cazul transportului public, persoanele aflate în această situație trebuie să informeze transportatorul înainte de plecare cu privire la infectarea cu SARS-CoV-2. După intrarea în Republica Cehă, aceste persoane trebuie să informeze autoritățile de sănătate publică și să respecte regulile de izolare pentru 3 zile de la dispariția simptomelor, dar cel puțin pentru 14 zile de la data primului test. Autoritățile cehe atenționează că liniile aeriene pot aplica reguli mai stricte pentru transportul în astfel de situații.

Autoritățile cehe au comunicat că testul antigen sau PCR se poate efectua și în maxim cinci zile de la intrarea în Republica Cehă după călătoria în străinătate, inclusiv într-un stat de pe lista verde.

Angajații, elevii și studenții trebuie să își informeze angajatorul, respectiv unitatea de învățământ, despre orice călătorie de peste 12 ore în străinătate, inclusiv într-un stat de pe lista verde. Angajatul sau elevul / studentul care se testează pe teritoriul ceh, în termen de cinci zile de la sosirea din călătorie, trebuie să poarte mască la locul de muncă sau în unitatea de învățământ până la primirea rezultatului negativ al testării.

Sunt exceptate de la obligativitatea completării formularului electronic de sosire și a testării următoarele categorii de persoane:

· Minorii cu vârsta sub 6 ani;

· Personalul din domeniul transportului internațional, condiționat de prezentarea unui document justificativ adecvat;

· Persoanele aflate în tranzit pe teritoriul Republicii Cehe, cu condiția ca durata tranzitului să nu depășească 12 ore;

· Diplomații și funcționarii organizațiilor internaționale care călătoresc în Republica Cehă în scopuri oficiale, pentru o perioadă de maximum 72 de ore;

· Cetățenii statelor vecine, dacă durata călătoriei nu este mai mare de 24 de ore;

· Artiștii și sportivii profesioniști care se deplasează la evenimente și concursuri;

· Lucrătorii, elevii și studenții transfrontalieri;

· Persoanele din statele vecine care călătoresc pentru îngrijirea unui membru de familie;

· Ofițerii de poliție și din serviciul penitenciar;

· Lucrătorii din domeniul infrastructurii critice;

· Membrii serviciilor integrate de salvare.