• Vrei să urci pe Everest, îți pui cip de urmărire. Asta e noua cerința a Nepalului, conform căreia toți alpiniștii trebuie să închirieze și să folosească cipuri de urmărire în timpul călătoriei lor.
  • Cipurile de urmărire folosesc sistemul de poziționare globală (GPS) pentru a face schimb de informații cu sateliții.
  • Opt dintre cele mai înalte zece vârfuri din lume se află în Nepal, iar țara obține venituri semnificative din turism din alpinism.

Vrei să urci pe Everest, îți pui cip de urmărire. Asta e noua cerința a Nepalului, conform căreia toți alpiniștii trebuie să închirieze și să folosească cipuri de urmărire în timpul călătoriei lor.

„Companiile de renume le foloseau deja, dar acum a devenit obligatoriu pentru toți alpiniștii”, a declarat Rakesh Gurung, directorul departamentului de turism din Nepal, pentru CNN. „Va reduce timpul de căutare și salvare în cazul unui accident.”

Gurung spune că alpiniștii vor plăti între 10 și 15 dolari pentru cipurile, care vor fi cusute în vestele lor. Odată ce alpinistul se întoarce, cipul va fi scos, returnat guvernului și păstrat pentru următoarea persoană.

Recomandări

TRUMP VREA DRAPELELE SUS
NU ÎNGHIT GĂLĂGIA
DACIA, „DUNE" LA DAKAR!
CRAIG E TATĂ PROTECTOR
LE-AU DEMASCAT CONTURILE
APPLE E BUN DE PLATĂ

Cipurile de urmărire folosesc sistemul de poziționare globală (GPS) pentru a face schimb de informații cu sateliții. Gurung a precizat că cipurile au fost fabricate într-o „țară europeană”, dar nu a menționat unde sau de către ce companie.

Majoritatea celor care încearcă să escaladeze Muntele Everest, cu o înălțime de 8.849 de metri, o fac prin Nepal, plătind 11.000 de dolari doar pentru permisul de călătorie. Adăugând prețurile pentru echipament, mâncare, oxigen suplimentar, ghizi sherpa și altele, costul călătoriei pe munte ajunge la peste 35.000 de dolari.

Opt dintre cele mai înalte zece vârfuri din lume se află în Nepal, iar țara obține venituri semnificative din turism din alpinism.

Urcarea pe Muntele Everest poate dura până la două luni. Vremea este potrivită pentru a ajunge pe vârful muntelui în timpul unui interval foarte scurt, de obicei la mijlocul lunii mai.

Citește și: