• Gelje Sherpa se îndrepta spre vârful celui mai înalt munte din lume când l-a zărit pe alpinistul care se ținea de sfoară.
  • Alpinistul, din Malaezia, nu avea „nimic” și era „pe cale să moară”, a declarat joi, într-un interviu, ghidul montan nepalez în vârstă de 30 de ani.
  • Gelje a trebuit să îl lege pe alpinist în spate și să îl ducă în jos 600 de metri timp de aproximativ șase ore, înainte ca un alt ghid să se alăture salvării.

Gelje Sherpa se îndrepta spre vârful celui mai înalt munte din lume când l-a zărit pe alpinistul care se ținea de sfoară. Se aflau în „zona morții”, o zonă din apropierea vârfului Everestului unde temperaturile sunt extrem de scăzute și unde nu există suficient oxigen pentru a respira fără ajutor mai mult de câteva minute.

Alpinistul, din Malaezia, nu avea „nimic” și era „pe cale să moară”, a declarat joi, într-un interviu, ghidul montan nepalez în vârstă de 30 de ani. „Nimeni nu îl ajuta, niciun prieten, niciun oxigen, niciun sherpa cu el, niciun ghid – așa că este destul de periculos pentru el”, scrie CNN.

Ceilalți alpiniști și ghizi „s-au concentrat doar pe vârf”, a spus el – ferindu-se să se oprească la o altitudine la care organismul se deteriorează rapid și unde au loc multe dintre decesele de pe Everest.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Anul acesta, 12 persoane au murit și cinci sunt date dispărute pe Everest, în timp ce sezonul de primăvară se apropie de sfârșit, spun oficialii nepalezi.

Gelje ghida un client spre vârful de 8.849 de metri, când a luat o decizie: își vor abandona călătoria în încercarea de a-l salva pe alpinistul malaezian.

A fost o sarcină aproape imposibilă: Gelje a trebuit să îl lege pe alpinist în spate și să îl ducă în jos 600 de metri timp de aproximativ șase ore, înainte ca un alt ghid să se alăture salvării, relatează Reuters.

Aceștia l-au cărat apoi pe rând pe alpinist, înfășurat într-un sac de dormit, uneori fiind nevoiți să îl târască prin zăpadă, înainte de a ajunge la un elicopter care i-a transportat în tabăra de bază.

Salvarea, care a avut loc pe 18 mai, a fost „extrem de dificilă”, a declarat Gelje pentru CNN. Șerpa a efectuat anterior peste 55 de salvări, unele operațiuni foarte lungi, dar a spus că aceasta a fost „cea mai grea din viața mea”.

Potrivit guvernului nepalez, alpinistul salvat a fost transportat acasă în Malaezia după ce starea sa s-a îmbunătățit.

Citește și