• CEDO a pedepsit România că a interzis steagul Ținutului Secuiesc.
  • Statul roman e vinovat că nu a respectat libertatea de exprimare.
  • Tokes a primit despăgubiri de 2112 euro, bani care vor fi achitați de statul român.

Să ne obișnuim cu steagul Ținutului Secuiesc pe clădirile din România. E decizia CEDO – Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Decizia vine după o situație din 2012, când Laszlo Tokes era europarlamentar și a pus steagul Ținutului Secuiesc, dar și al Ungariei Mari, pe clădirea din Oradea unde era biroul său parlamentar. Tokes era, al acel moment, europarlamentar proaspăt ales pe listele partidului ungar Fidesz.

A fost sancționat și și-a căutat dreptatea în justiție. Cum în Romania a pierdut peste tot, a fost salvat la CEDO. Statul român e vinovat că nu a respectat libertatea de exprimare și trebuie să îi plătească lui Tokes 2.112 euro amenda.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Curtea (CEDO) nu a fost de acord cu opinia reclamantului, că interferența cu dreptul său la liberă exprimare nu a avut nicio bază legală. Totuși, Curtea a concluzionat că instanțele naționale nu au examinat în amănunțime dovezile relevante și că motivarile deciziilor lor au fost insuficiente. Motivările oferite pentru sentințe au fost succinte și nu au conținut informații suficiente pentru a permite Curții să discearnă motivul interferenței. Curtea a decis că a existat o încălcare procedurală a Articolului 10 al Convenției”, se spune în comunicatul CEDO.