• Plecarea Marii Britanii de pe piața unică a Uniunii Europene, la sfârșitul lunii decembrie, marchează etapa finală a procesului Brexit.
  • Britanicii au luat această decizie prin vot, în referendumul din 2016.
  • Sondajele arată că părerile englezilor rămân la fel de împărțite și acum.

Dezbaterea despre Brexit nu s-a încheiat. Statisticile sugerează că alegătorii rămân la fel de împărțiți, pe această temă, ca la începutul anului 2020.

YouGov a adresat în mod regulat oamenilor întrebarea: „În retrospectivă, credeți că Marea Britanie a avut dreptate sau a greșit să părăsească Uniunea Europeană?”

În ultimele trei luni, în medie, 39% au spus că decizia a fost corectă, în timp ce 49% au declarat că a fost greșită, potrivit statisticilor citate de BBC.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Aceste cifre sunt similare cu cele înregistrate de YouGov în cele trei luni care au dus la retragerea oficială a Regatului Unit din UE la sfârșitul lunii ianuarie. În acel moment, 40% au spus că decizia a fost corectă și 49% greșită.

Discrepanța pare și mai accentuată atunci când alegătorii sunt întrebați cum ar vota acum, ca răspuns la întrebarea care a apărut pe buletinul de vot al referendumului din 2016: „Ar trebui Regatul Unit să rămână membru al UE sau să părăsească UE?”

În ultimele luni, câteva sondaje ale ComRes, Deltapoll și YouGov au pus din nou această întrebare. În medie, au descoperit că 53% ar vota să rămână și 47% să plece – la fel ca la sfârșitul lunii ianuarie.

Desigur, având în vedere că Marea Britanie a părăsit acum UE, „A rămâne” nu mai este o opțiune. Întrebarea este acum dacă Marea Britanie ar trebui să rămână în afara UE sau să solicite reintegrarea.

În câteva dintre sondajele lor recente, Kantar le-a cerut oamenilor să aleagă între aceste două opțiuni – 51% au susținut că rămân în afară și 49% au susținut că solicită reintegrarea. Acest lucru indică faptul că discutăm despre o țară care este încă divizată în Europa.

Puțini alegători s-au răzgândit de la referendum. 86% dintre cei care au votat „Rămân” în 2016 spun că vor vota din nou în același mod, în timp ce 81% dintre cei care au susținut plecarea, spun că ar vota încă o dată pentru Brexit.

În mod similar, 89% dintre alegătorii „Rămân” consideră că decizia a fost greșită, iar 81% dintre alegătorii „Părăsesc”, că a fost corectă.

În egală măsură, potrivit Kantar, doar unul din opt (12%) dintre susținătorii „Rămân” spun că Marea Britanie ar trebui să rămână în afara UE, în timp ce doar 8% dintre susținătorii „Părăsesc” consideră că Marea Britanie ar trebui acum să solicite reintegrarea.

Cum se simt alegătorii în legătură cu un acord cu UE?

Desigur, cea mai urgentă problemă despre Brexit a fost dacă Marea Britanie va conveni o relație viitoare cu UE sau va ieși de pe piața unică a UE fără un acord.

Sondajele au sugerat că majoritatea alegătorilor ar prefera să plece cu un acord (66%), decât fără unul (15%) – dar nu cu orice preț. Restul nu știau cum ar fi mai bine.

Alte sondaje au prezentat respondenților un set de alegeri mai complex, dar au găsit în mare parte aceeași imagine.

ComRes a constatat în medie că 37% ar prefera un acord, în comparație cu 21% care nu ar prefera o înțelegere, în timp ce 19% au preferat prelungirea perioadei de tranziție până la încheierea unui acord.

Cu toate acestea, deși majoritatea alegătorilor ar prefera să plece cu un acord, nu înseamnă neapărat că se opun părăsirii fără un acord indiferent de circumstanțe.

Când YouGov a întrebat pur și simplu oamenii dacă susțin plecarea fără o înțelegere sau se opun , 32% au spus că sunt pentru – mult mai aproape de cei 44% care s-au opus. În rândul alegătorilor din Congres, până la 67% au declarat că nu susțin acordul.

Potrivit Deltapoll, 38% dintre toți alegătorii consideră că Marea Britanie ar trebui să fie dispusă să facă compromisuri pentru a încheia un acord, dar mai mult – 41% – spun că Marea Britanie nu ar trebui să mai facă compromisuri.

Un acord post-Brexit ar fi fost încheiat între UE și Anglia, miercuri în cursul serii. Ultima dezbatere a oficialilor ar fi decurs mai bine, după ce s-au realizat progrese semnificative în negocieri. Declarațiile despre acord sunt așteptate cât de curând.