• Spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, Olanda va începe vaccinarea doar peste o săptămână.
  • Olanda va fi ultima țară din Uniunea Europeană care va începe vaccinarea.
  • Încrederea olandezilor în vaccinul împotriva Covid-19 a scăzut în câteva luni, de la 73% în iunie la 65% în septembrie și 59% în noiembrie.

Spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, Olanda va începe vaccinarea doar peste o săptămână. O întarziere controversată, relatează LeJournalduDimanche.

În Olanda, re-izolata din 15 decembrie, nimeni nu a facut încă nici cea mai mică doză de vaccin Pfizer-BioNTech.

„Majoritatea țărilor au optat pentru primele injecții simbolice, am făcut alegerea clară de a nu face același lucru”, a declarat reporterilor ministrul sănătății Hugo de Jonge. „Desigur, mi-aș fi dorit să fim printre primii, dar am făcut alegeri responsabile”, a adăugat el.

Recomandări

DIAVOLUL SE ÎMBRACĂ DE LA PRAGA
SUNTEM DIN ALTĂ LIGĂ?
BANI PENTRU UCRAINA
MARK SE DĂ PE MUZICĂ
CONTINUĂ PLOILE ÎN SPANIA
TINERII CONSUMATORI

O întârziere logistică controversată

Cu toate acestea, ca și în alte țări ale UE,  dozele de vaccin Pfizer au fost livrate în Olanda. Dar toate etapele pregătitoare nu sunt încă terminate.

  • Abia marți, de exemplu, s-au oficializat cele 26 de locuri în care vor avea loc primele vaccinări.
  • Personalul de asistență medicală va fi primul vaccinat, pe 8 ianuarie la Veghel, în sudul țării, chiar dacă consiliul științific local a recomandat vaccinarea vârstnicilor ca prioritate. Unele centre nu vor începe vaccinarea până pe 11 ianuarie sau chiar pe 18.
  • În plus, guvernul explică faptul că are nevoie de timp pentru a pune în aplicare sistemul informatic necesar înregistrării tuturor vaccinărilor și instruirii personalului.

Scăderea încrederii în vaccin

Această întârziere înseamnă că Olanda va fi ultima țară din Uniunea Europeană care va începe vaccinarea. Roel Coutinho, fost director al Centrului pentru Controlul Bolilor Infecțioase de la Institutul Național pentru Sănătate Publică și Mediu, a declarat luni că situația este „jenantă”, adăugând că „fiecare săptămână contează”.

Întârzierea începerii vaccinării înseamnă, potrivit lui, că „supraîncărcarea asistenței medicale va continua mult timp. Are un efect nu numai asupra persoanelor cu Covid, ci și asupra celorlalți, deoarece nu pot fi internati sau operațiile trebuie amânate”.

Expertul în vaccinare, Herman Van Der Weide, a fost, de asemenea, foarte critic față de guvern: „Știam din martie că vom avea un vaccin”, a declarat el pentru emisiunea locală Nieuwsuur. Nu-mi pot imagina de ce durează atât de mult să vină cu un plan „.

În timp ce peste 10.000 de persoane au murit din cauza Covid-19 de la începutul epidemiei în Olanda, organizarea campaniei de vaccinare este o chestiune de încredere.

Potrivit institutului de votare I&O Research, încrederea olandezilor în vaccinul împotriva Covid-19 a scăzut în câteva luni, de la 73% în iunie la 65% în septembrie și 59% în noiembrie.

Strategia guvernamentală ar fi stabilită pentru a face față acesteia: „Succesul unui vaccin nu depinde de începerea cu o săptămână mai devreme, ci de a fi atenti și siguri”, a spus ministrul sănătății. Prudenta contribuie semnificativ la acceptarea vaccinurilor de către populație „.