• Este pentru prima dată când a fost găsit un material textil de această culoare, din perioada domniei regelui David.
  • Colorantul acesta era mai valoros decât aurul și a fost asociat cu regalitatea, fiind menționat cu referire la regii biblici David și Solomon.
  • Fragmentul a fost descoperit în timpul săpăturilor din Timna, o localitate aflată în sudul Israelului, renumită prin „minele lui Solomon”.

Arheologii israelieni au identificat pe o bucată de material textil un colorant purpuriu, care datează din timpul domniei regelui biblic David, informează BBC.

Descoperirea reprezintă prima bucată de material textil găsit vreodată în regiune, din timpul lui David și al lui Solomon, vopsit cu prestigioasa culoare purpurie, fapt ce l-a determinat pe expertul Autorității pentru Antichități din Israel, dr. Naama Sukenik, să spună că este vorba despre „o descoperire foarte interesantă și importantă”.

Fragmentul a fost descoperit în timpul săpăturilor într-un sit din Timna, o localitate aflată în sudul Israelului, la 30 km nord de Golful Aqaba și de orașul Eilat.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Valea Timna a început să atragă atenția comunității științifice și interesul public din 1930, când arheologul Nelson Glueck a asociat minele de cupru din Timna cu regele Solomon și le-a numit „Minele regelui Solomon”.

Istoria culorii violet sau purpuriu

„În antichitate, veșmintele purpurii erau asociate cu nobilimea, cu preoțimea și, bineînțeles, cu regalitatea”, a spus dr. Sukenik.

Violetul și purpuriul au o lungă istorie de asociere cu regalitatea, inițial deoarece colorantul purpuriu de Tir era în antichitate extrem de scump. Împărații Romei au purtat togi de culoare purpurie, la fel și împărații bizantini.

Această culoare este frecvent menționată în Biblie și apare în mai multe contexte ebraice și creștine. De exemplu, în cartea Cântarea Cântărilor, din Vechiul Testament, se spune: „Regele Solomon şi-a făcut tron de nuntă din lemn de cedru din Liban. Stâlpii lui sunt de argint, pereţii de aur curat, patul e de purpură” (3, 9-10).

Purpuriul este folosit și în iconografia creștină. Cea mai veche asociere a culorii cu persoana lui Iisus este cea dintr-un mozaic din secolul al V-lea, unde Iisus este înfățișat purtând haine în culori regale, purpuriu și auriu.

„Nuanța superbă a purpuriului, faptul că nu se estompează și dificultatea producerii colorantului, care se găsește în cantități infime în corpul moluștelor, au făcut ca acesta să fie cel mai apreciat colorant, care adesea costa mai mult decât aurul”, explică Sukenik.

Este prima dată când au fost descoperite materiale textile vopsite în purpuriu din epoca fierului în spațiul Levantului sudic

Materialul a fost găsit în timpul unei săpături într-un loc cunoscut ca Dealul Sclavilor. Datarea cu carbon a fragmentului a identificat originea țesăturii ca fiind din aproximativ anul 1.000 î.Hr., perioada în care se consideră că a domnit regele David, căruia i-a urmat la tron fiul său, Solomon.

„Culoarea ne-a atras imediat atenția, dar ne-a fost greu să credem că am găsit purpuriul dintr-o perioadă atât de veche”, a declarat prof. Erez Ben-Yosef de la Departamentul de Arheologie al Universității din Tel Aviv.

Până acum, culoarea purpurie a fost găsită pe scoici de moluște și pe fragmente de ceramică, dar nu și pe țesături vopsite.