• EUROPOL: Nu există echipamente pentru spargerea ușilor
  • Sindicatul polițiștilor: Agenții nu au armele necesare
  • Intervențile nu pot fi făcute prin rapel
  • EUROPOL: Niciun polițist de la Acțiuni Speciale nu e alpinist
  • Marian Godină: „Am tras de 4 ori în poligon”

Oamenii își imaginează intervenții de pe acoperișul clădirilor ori lichidarea atacatorilor cu luneta.

În realitate, polițiștii români abia dacă ajung în poligonul de antrenament. E afirmația mai degrabă înfricoșătoare făcută de oamenii legii.

Susțin că poliția este vulnerabilă pentru că nu are echipamente, pregătire și nici personal.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

EUROPOL a ieșit astăzi cu mai multe observații în urma incidentului de la Onești.

Scenariul 1: Polițiștii intră în locuință cu forța, cu riscul ca agresorul să atace ostaticii. Execută foc asupra sa

Foto: Aleph News

Scenariul 2: Atacatorul este anihilat de un lunetist, de pe acoperișul clădirii de vis-a-vis

Foto: Aleph News

Scenariul 3: Intervenție prin rapel, de la un etaj superior. Agenții pătrund pe geam și anihilează atacatorul

Foto: Aleph News

Cosmin Andreica, Președintele Sindicatului EUROPOL: „În cazul Onești, a lipsit cu desăvârșire asumarea decizională la fața locului

„Concluzia e că sistemul ar trebui să funcționeze chiar dacă unul sau doi sunt în concediu. Dacă șeful e în concediu și nu mai funcționează secția de poliție e grav. Nu avem toate datele să vorbim de vinovății. În cazul Onești, a lipsit cu desăvârșire asumarea decizională la fața locului. 5 ore nu știm ce s-a întâmplat.

La 40 de minute de la apelul de urgență am avut un procuror la fața locului. Avea obligația să coordoneze acțiunea la fața locului. Nu au gestionat cazul.

E important de spus că negocierea are la bază și niște scenarii secundare. Pe durata negocierii, prin această activitate polițiștii câștigă timp să pregătească planul b, ca să poată interveni”, a explicat Cosmin Andreica, Președintele Sindicatului EUROPOL.

„Dacă ne raportăm și la ușa de acces și aici depinde. Colegii au folosit un instrument de tip berbec pentru a deschide ușa. O greutate. Dacă ușa are 12 puncte de prindere e nevoie de altceva.

Un instrument pe care îl au doar pompierii. Întrebarea e dacă cei doi morți puteau fi salvați. Până în acest moment, sincer, în urma conferinței, nu am văzut nimic edificator să ne dăm seama ce trebuiau să facă și nu au făcut sau ce au făcut”, a mai spus Cosmin Andreica.

Cosmin Andreica, Președintele Sindicatului EUROPOL: „Acea echipă de la Bacău ar trebui să scoată în evidență lipsurile care au existat

„Specialiștii pe care i-am avut și pe care îi avem au fost dați la o parte pe criterii politice. S-a utilizat instituția împuternicirii. Oamenii au fost mutați de la o structură la alta fară competențe. Trebuie să vorbim și de pregătirea polițiștilor.

L-am văzut și pe Godină, care recunoastea că a avut trei trageri. Ar trebui să fie cel mai bine pregătiți. Cu trei trageri e total insuficient și nici nu te obsinuiesti cu arma. Acea echipă de la Bacău ar trebui să scoată în evidență lipsurile care au existat și să recunoaștem că avem mari probleme sistemice.

Referitor la pregătirea lor, e șocant. Niciun polițist de la structurile de specialitate nu are pregătire de alpinist. Nu mai vorbim de lunetă și alte lucruri. Pe polițiști îi consiliază cineva după astfel de cazuri? Avem psihologi, dar sunt doar cu numele.

Am făcut un experiment: am întrebat polițiștii cum îl cheamă pe psihologul lor. Foarte mulți nu știau, nici nu știau că au dreptul la așa ceva. Mulți nu văd cu ochi buni faptul că trebuie să meargă la psiholog. La noi lipsește cu desăvârșire această procedură”, a mai explicat Cosmin Andreica.