- În Marea Britanie a început recensământul populaţiei.
- Populația va primi și o întrebare despre identitatea de gen.
- Recensământul se va desfăşura în cea mai mare parte online.
- Cine dă informații eronate riscă o amendă de până la 1.000 de lire.
Marea Britanie vrea să știe oficial câte persoane transgender are pe teritoriu. De aceea, la recensământul populației, început ieri, statul a inclus în premieră și o întrebare privind identitatea de gen.
Advertisment
„Genul cu care va identificaţi este acelaşi cu sexul dumneavoastră înregistrat la naştere?”
Este întrebarea pe care o primesc, online, locuitorii din Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord. Scoția a amânat recensământul. Sunt întrebați cei care au peste 16 ani, iar răspunsul este facultativ.
Recomandări
Dacă răspunsul este „NU”, persoana îşi poate preciza identitatea de gen. Alte țări, printre care Nepal şi Bangladesh, au adăugat în recensămintele lor un „al treilea sex” pentru persoanele transgender.
În Europa, Germania este prima țară care recunoaşte al treilea sex în documentele de stare civilă, cu titulatura „divers”. La fel e și în Australia, India şi Noua Zeelandă.
România nu este pregătită să suplimenteze lista de întrebări cu una legată de identitatea de gen
România a început și ea recensământul populației. Deocamdată, de probă, pentru 50 de mii de familii din România. Pentru ceilalți, recensământul obligatoriu va avea loc anul viitor. Fără premiere curajoase însă. Sociologii spun că România nu este pregătită să suplimenteze lista de întrebări cu una legată de identitatea de gen.
„Pentru a lua o asemenea decizie este nevoie de o voință sau un fel de consens care să se facă la nivel politic în ideea că statul este sau nu interesat de temă. Estimez că dacă se lansează o astfel de dezbatere în România, cu siguranță va fi una aprinsă pentru că, repet, este o temă nouă și care cumva nu a ajuns la o maturitate”, a explicat Cristian Andrei, sociolog.
Partenerii noștri