Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat, vineri noaptea, de ce a decis să emită ordinul de evacuare a Spitalului Foişor.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
PARISUL LUMINAT
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ

Raed Arafat a explicat, pe pagina sa de Facebook, că de dimineaţă a primit un telefon de la managerul Spitalului „Sfântul Pantelimon”, care l-a anunţat că sunt 18 pacienţi fie intubaţi-ventilaţi, fie ventilaţi neinvaziv în unitatea de primiri urgenţă.

Foto: DSU

Primul pas a fost să găsim locuri, chiar şi la distanţă. La Iaşi, unde a fost operaţionalizat unul dintre tirurile de terapie intensivă mobile, am transferat cu ajutorul unui avion trei pacienţi, după care doi pacienţi au fost duşi la Spitalul Gerota, însă era clar că este doar o soluţie de moment. Am început să căutăm soluţii care pot fi rapid implementate şi care să ne permită să transferăm mai mulţi pacienţi şi să creăm capacitate în Bucureşti. Una dintre soluţii este al treilea tir de terapie intensivă care este la Spitalul „Victor Babeş” şi pentru care se făceau lucrări de conectare şi care urma să fie finalizat mâine dimineaţă. Încercăm să îl finalizăm astăzi, în cursul nopţii. Acest tir va putea prelua cel puţin 8 – 9 pacienţi de terapie intensive, pentru care există şi echipa medicală”, spune dr. Raed Arafat.

Foto: Aleph News

Următoarea soluţie a fost să mai fie desemnat un spital pentru a prelua bolnavii COVID şi transformat complet în spital COVID.

„În acest moment avem cel puţin două spitale de urgenţă în Bucureşti care au fost transformate total în spital COVID: „Sfântul Ioan” şi Spitalul Judeţean Ilfov. Transformarea a încă unui spital de urgenţă în spital COVID putea să infecteze foarte serios cazurile de urgenţă, aşa că ne-am îndreptat către un spital care nu primeşte urgenţe, decât mai puţin şi care are operaţii programate şi poate fi transformat şi care să aibă o secţie de terapie intensivă cu un număr mai mare de paturi. Atunci ne-am îndreptat spre Spitalul Foişor. Are 21 de paturi de terapie intensivă şi există cel puţin 200 de paturi cu oxigen, din care 90 ar putea fi folosite pentru pacienţii COVID”, a mai spus Arafat.

Foto: Aleph News

După o discuţie şi cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Raed Arafat spune că a semnat ordinul, care a fost avizat şi de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Întârzierea a venit pentru că s-au prelungit discuţiile.

Am avut o discuţie cu managerul Spitalului şi l-am informat, am informat primarul Capitalei care a zis că ne sprijină în acest sens şi am început că procedura de transformare a spitalului în regim de urgenţă. A fost trimisă o echipă de la Direcţia de Sănătate Bucureşti la Spitalul Foişor ca să poată pregăti spitalul şi să dea autorizaţiile. Din păcate echipa noastră care a ajuns după ce a fost emis ordinal, în jurul orei 15:00, a trebuit din nou să ducă muncă de lămurire, să convingă, să explice de ce facem acest lucru, să discute cu managerul, cu medicii de la spital. Cu asta a trecut timpul. Când s-a spus în final decizia clară că acest spital va fi transformat, au început să evalueze pacienţii. Erau din trei categorii: Pacienţi care trebuiau transferaţi la alte spitale, care pot fi externaţi în siguranţă acasă şi pacienţii care erau programaţi, internaţi dar nu au fost operaţi şi pot fi reprogramaţi”, explică şeful DSU.

Foto: Aleph News

Potrivit lui Raed Arafat, în spital erau 105 pacienţi. 13 pacienţi au fost transferaţi cu ambulanţele la alte spitale, 25 erau programaţi pentru intervenţii, iar 67 care erau deja operaţi şi medicii lor curanţi au considerat că pot fi transferaţi la domiciliu.

Foto: Aleph News

Au fost externaţi unii cu ambulanţele, alţii de către familii.

Raed Arafat explică şi imaginile greu de suportat, cu o femeie care a fost băgată de familie în portbagaj. Spune că îi pare rău că acest lucru s-a întâmplat.

Am văzut o imagine în care o pacientă era introdusă în portbagaj. Ne-am interesat de ce s-a întâmplat acest lucru, ni s-a explicat că familia a insistat să o ia în acest mod pentru că maşina era pregătită cu o platformă. Îmi pare rău de ce s-a întâmplat pentru că această pacient este clar că putea să fie transferată cu ambulanţa la domiciliu”, spune dr. Arafat.

În live-ul de pe pagina sa de Facebook, dr. Arafat explică urgenţa, de ce spitalul „Foişor” a fost evacuat noaptea.

Pentru că orice întârziere pentru noi înseamnă că putem să avem pacienţi care pot să ajungă la UPU şi să nu găsească nici măcar un loc de oxigen acolo. Deci cu cât UPU se blochează, pacienţii pot să rămână chiar în ambulanţe., Deci, aici nu există o planificare de 3-4 zile în aceste situaţii. Aici, din păcate, s-a luat decizia chiar dacă noi o discutăm de dimineaţă astăzi şi poate de ieri aveam de gând că trebuie să facem o soluţie poate pentru încă un spital, dar astăzi, când am început să analizăm amănunţit acest lucru, decizia trebuia să fie luată pentru că se ştia că va exista o presiune mai mare pe UPU-uri, dacă nu găsim locuri pentru aceşti pacienţi. De ce s-a făcut în cursul nopţii? Pentru că s-a întârziat în discuţii şi în lămuriri la spitalul respectiv, în prezenţa DSP, celor de la Primărie, care reprezintă direct serviciile medicale de la Primărie, Foişorul aparţinând de Primărie, în prezenţa celor de la DSU. Totuşi, această activitate a durat până a început evacuarea”, mai spune dr. Arafat.

În al doilea rând, evacuare s-a făcut în timpul nopţii pentru că nu se putea aştepta dimineaţa, potrivit şefului DSU, dacă evacuarea ar fi început sâmbătă dimineaţa ar fi însemnat că spitalul nu putea fi preluat şi pus în funcţiune decât după-masă.

Noi încercăm să îl punem în funcţionare cât mai repede. Cu cât spitalul este mai liber, mai rapid, cu cât spitalul poate să intre în rolul lui de spital COVID mai rapid pentru pacienţii care aşteaptă şi a căror stare este critică şi sunt chiar în pericol vital. Asta este de ce s-a făcut evacuarea noaptea. Ne pare rău, ştiu că este un disconfort dar una este a genera un disconfort şi alta este a nu acţiona ca apoi să regretăm că nu am făcut mai repede şi avem pacienţi care nu putem să îi transferăm nicăieri şi avem pacienţi pe care nu putem să îi tratăm nicăieri în UPU-uri pentru că ele s-au umplut”, mai spune Arafat.

La acest moment, în Bucureşti cazurile de COVID-19 sunt în scădere, situaţia se stabilizează ca număr de cazuri, dar gravitatea celor care ajung la spital este mare.

„Îmi pare foarte rău pentru disconfortul creat, dar între a interpreta că noi ne batem joc de pacienţi şi a spune că noi încercăm să salvăm viaţa unor pacienţi, eu cred că mai degrabă este a doua parte. Încercăm să salvăm viaţa a cât mai mulţi pacienţi care au nevoie de intervenţia noastră şi au nevoie de astfel de facilităţi cum este Spitalul Foişor, care este un spital foarte bine pus la punct, cu secţie de ATI foarte bine pusă la punct. În acelaşi timp vom continua să găsim soluţii fără să deranjăm mult, dar în acelaşi timp vreau să se înţeleagă că cu cât vin mai mulţi pacienţi în UPU şi cu cât pacienţii din ATI stau mai mult pentru că au o şansă în plus în ATI în zilele de astăzi şi stau mai mult sub tratament, cu cât trebuie să găsim soluţii. Soluţii pot să însemne reducerea activităţii elective în spitale, să mai luăm un număr de paturi din paturile care nu erau destinate COVID, ca şi cele de la Foişor şi să le transformăm în paturi COVID pentru o durată de timp, de 3 – 4 săptămâni, până se întoarce situaţia la a fi mai puţin presantă, mai aproape de normalitate”, a mai arătat dr. Arafat.

El mai spune că astfel de decizii sunt decizii grele, dar sunt necesare ca să fie prevenită pierderea unor vieţi.