• Italia a ajuns la un acord cu UE pentru redresare economică de 220 miliarde euro
  • România ar urma să primească 30 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană
  • Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu a fost aprobat de Comisia Europeană
  • Franța și Germania prezintă împreună planurile naționale de redresareCorina Crețu: Am văzut o detașare a oficialilor care mă îngrijorează

Noi nu am reușit încă să atragem miliardele de euro de la Uniunea Europeană pentru relansarea economică, dar alte state însă stau foarte bine la acest capitol. Portugalia și Italia au trimis deja formele finale ale Planului Național de Redresare și Reziliență. Italia a ajuns la un acord pentru 220 de miliarde de euro, cel mai mare plan de investiţii realizat vreodată. Corina Crețu, europarlamentar și membră în Comisia pentru controlul bugetar îți spune unde greșește România.

„Există diferențe foarte mari în legătură cu pregătirea personalului care lucrează în domeniul fondurilor europene. Proiecte concrete, mature sunt foarte greu de făcut, trebuie specialiști și trebuie o coordonare foarte strânsă. Cei de la guvernare, sunt și foarte netransparenți în folosirea resurselor”, a spus Corina Crețu.

După 14 ani de la aderarea la UE, România a primit 60 de miliarde de euro. Însă nu a reușit să-i cheltuiască pe toți. Portugalia e un bun exemplu. A cheltuit de fiecare dată fondurile europene cu mult înainte de deadline.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

„Cred că trebuie în primul rând să existe un corp, poate în subordinea prim-ministrului, care să coordoneze toate aceste proiecte, astfel încât poate la un moment dat România să depășească faima pe care o are din păcate la nivel European că nu reușește să-și cheltuiască banii în timp”, susține Corina Crețu.

Franța și Germania fac apel la unitate și au decis să își prezinte împreună planurile naționale de redresare. Ce am putea învăța și noi din această strategie:

„E vorba de un semnal politic pe care cele două țări vor să-l dea pentru a arăta că Europa e unită. Dar dincolo de acest lucru și eu cred că România ar trebui să se coordoneze cu statele din centrul si Estul European”, a spus Corina Crețu.