• Israelul a bombardat Fâșia Gaza ca răspuns la atacurile de marți seară
  • Gruparea Hamas a lansat marți seară o ploaie de rachete spre Tel Aviv
  • Premierul Netanyahu a decretat stare de urgenţă în orașul Lod

Bombardamente, rachete, morți si suferință. Sunt cateva zile de război aprins între Israel și palestinieni. Diferența atât de mare între victimele din Israel și cele din rândul palestinienilor este oferită de Iron Dome: sistemul de apărare anti-aeriană al Israelului.

În urma rachetelor plecate din Gaza spre suburbiile orasului Tel Aviv au murit 6 israelieni. Palestinienii raportează cel puțin 48 de morți și peste 300 de răniți în Fâșia Gaza.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a decretat stare de urgență în zona în care Israelul este bombardat de Hamas. Israelul a răspuns dur atacurilor din Gaza. La Ierusalim, oamenii au ieșit în stradă să protesteze. Nu vor să mai audă de război.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
PARISUL LUMINAT
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ

David Saranga: „Mișcarea teroristă Hamas a depășit o linie roșie

„Din punctul nostru de vedere, mișcarea teroristă Hamas a depășit o linie roșie. Și din acest motiv, Guvernul israelian va face tot posibilul să apere cetățenii israelieni. Atunci când se aude această ploaie de rachete nu este ceva ușor. Copilul meu, care are 7 ani, este în Tel Aviv și este în adăpost. Am încercat să vorbesc și cu mama mea, dar am înțeles că și ea este în adăpost. Lumea este speriată.

În Orientul Mijlociu, în general, sau în Israel, a mai fost această stare de război și în trecut. Lucrul bun este că după ce se termină acest conflict, cam o lună dupa aceea, țara e plină de turiști. Pentru ca devine încă o dată un loc foarte safe. Eu cred că după ce acest conflict se va termina. Situația va reveni la normal”, a declarat, pentru Aleph News, David Saranga, ambasador al Israelului în România.

Fuad Kokaly, ambasadorul Palestinei în România: „Noi nu simțim că avem propriile noastre vieți, libertățile noastre, potrivit dreptului internațional”

„Noi trăim sub opresiune. Noi nu simțim că avem propriile noastre vieți, libertățile noastre, potrivit dreptului internațional. Hamas și palestinienii din Gaza reacționează. E o reacție. Noi suntem victimele. România a fost mereu implicată, a avut o poziție neutră și moderată. Respectăm și contăm pe poziția României. Credem că România poate juca un rol. A fost implicată mereu în negocieri secrete sau deschise”, a spus, Fuad Kokaly, ambasadorul Palestinei în România.

Florin Jipa, Monitorul Apărării și Securității: „Iron Dome este arma secretă care-i ține pe israelieni în siguranță”

„Iron Dome este arma secretă care-i ține pe israelieni în siguranță. Ei și-au dat seama, începând cu anii ’90, că vin aceste rachete. Israelienii au ajuns la concluzia că au nevoie de propriul lor sistem de părare. Au primit ajutor substanțial de la americani, în perioada Administrației Obama, de peste 200 de milioane de dolari, dar și ajutor tehnologic. În ultimele două zile au fost trase 2000 de rachete”, a explicat Florin Jipa.

Rachete interceptate de sistemul de apărare Iron Dome din Israel.
Sursa Foto: HEPTA

Cum funcționează Iron Dome

„Israelul are 10 baterii de Iron Dome. Fiecare baterie are aproximativ patru lansatoare de rachete, iar fiecare lansator de rachete are 20 de tuburi. Ceea ce înseamă că poate trimite 20 de rachete dintr-o dată.

Dacă facem un calcul, observăm că într-o singură salvă ei pot trimite 800 de rachete. Ceea ce înseamnă foarte mult, ținând cont că o baterie acoperă 150 de kilometri pătrați.

Costurile sunt destul de mari: fiecare rachetă rachetă ce se poate vedea pe cer înseamnă 100 de mii de dolari. Și au fost trase poate mii de rachete, pentru că probabilitatea de lovire este undeva la 90%, iar ca să fii sigur că dobori o rachetă trebuie să tragi două”, a explicat Florin Jipa.

Sistemul de apărare din Israel: Iron Dome.
Sursa Foto: Profimedia

Florin Jipa: „Iron Dome calculează traiectoria rachetei și o interceptează doar dacă se constată că această rachetă cade într-o zonă populată sau asupra unui obiectiv strategic

„Și israelienii au sistem de apărare echivalent Patriot, poate chiar un pic mai bun, se numește Arrow 3. Patriot este un sistem de rachete cu rază mare de acțiune. Armata română are și un sistem de apărare pentru rază mică și medie de acțiune. Este planificată o sumă de 2.6 miliarde de euro, o sumă de 10 ori mai mare dcât au plătit israelienii pentru Iron Dome”, a spus Florin Jipa.

„Istețimea acestui sistem, Iron Dome, este că el calculează traiectoria rachetei și o interceptează doar dacă se constată că această rachetă cade într-o zonă populată sau asupra unui obiectiv strategic. Altfel, nu se consumă racheta. Tocmai din această cauză, poate și Ungaria a decis să ia sistemul de radar, în primul rând, nu și lansatoarele.

Este o eficiență nemaipomenită ca radarul să stabilească locul de cădere și racheta să poarnească doar dacă constată că racheta inamică va pica pe o zonă populată. Tocmai pentru a face economie de rachete”, a mai spus Florin Jipa.