Administraţia Vladimir Putin a respins, joi, acuzaţiile Uniunii Europene privind un presupus plan de anexare a regiunilor separatiste Lugansk şi Doneţk, situate în estul Ucrainei.

Acţiuni ale Rusiei de genul organizării de alegeri nelegitime sau acordării de paşapoarte localnicilor „au rolul de a integra de facto zonele ucrainene care nu sunt sub control guvernamental”, conform unui proiect de raport al Serviciului European de Acţiune Externă (EEAS), citat de agenţia Bloomberg.

Preşedinţia Rusiei a respins acuzaţiile. „Rusia nu a avut niciodată planuri de anexare, nici nu va avea în viitor. Rusia nu a făcut niciodată aşa ceva”, a declarat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Tass.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Administraţia de la Kiev susţine că Rusia menţine aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierei cu Ucraina şi în regiunea Crimeea.

Rusia a suplimentat acum câteva luni efectivele militare în Crimeea, regiunea ucraineană anexată în 2014, şi în apropierea frontierelor cu Ucraina, în contextul tensiunilor cu Administraţia prooccidentală de la Kiev.

Pe fondul criticilor Occidentului, Administraţia Vladimir Putin anunţase că va diminua numărul militarilor mobilizaţi în apropierea frontierelor Ucrainei.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a afirmat săptămâna trecută că Rusia menţine o prezenţă militară semnificativă în apropierea frontierelor Ucrainei. Rusia este acuzată că le oferă susţinere insurgenţilor separatişti din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk. Bilanţul conflictului separatist izbucnit în 2014 în estul Ucrainei este de aproximativ 14.000 de morţi.