• Camera Deputaților votează schimbarea legii malpraxisului în ceea ce privește tratamentul COVID
  • România are la nivel național un protocol de tratament COVID pe care orice medic trebuie să-l respecte

Poți să ceri despăgubiri dacă medicul nu te tratează corespunzător de COVID, dar depinde ce specialitate are. Dacă e ortoped și a ajuns să te trateze pentru că erau prea mulți pacienți în spital, răspunsul e nu, pentru că asigurarea de malpraxis nu-l acoperă.

Abia după 1 an și 3 luni de la începutul pandemie, parlamentarii ar putea modifica legea. Camera Deputaților dă azi votul final.

„Evident, nu erau conform legii acoperiți de polița de malpraxis. Și este decent și față de pacienți să te asiguri că medicul cu care interacționezi este acoperit de malpraxis în ceea ce face”, a spus Adrian Wiener, deputat USR.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Modificarea legii nu-i scutește pe medici de răspunderea penală în cazul unui tratament în afara protocolului COVID, ci extinde răspunderea civilă și la practica obișnuită din spitalele COVID.

Întrebat cum este reglementată răspunderea medicilor care tratează bolnavii de COVID, șeful DSU Raed Arafat a explicat: „Există clar stabilit, în ordonanța de urgență, că medicii din orice specialitate pot fi implicați. Mai multe detalii pot fi explicate chiar de colegii de la Ministerul Sănătății sau de Colegiul Medicilor. Dar există o ordonanță care reglementează acest lucru”.

România are la nivel național un protocol de tratament COVID pe care orice medic trebuie să-l respecte.