• Iulian Berdilă: „Prima lecție pe care eu aș sublinia-o după participarea în teatrele de operații este că ne-am făcut cetățeanul român mândru”
  • Iulian Berdilă: „Pentru misiunea care se finalizează în Afganistan, mai avem cei 615 militari urmează să se întoarcă în această vară. 80-90 de tone de echipamente vor fi repatriate”
  • Iulian Berdilă: „Aveam peste 32.000 de militari prezenți în teatrele de operații sau în misiuni din Afganistan, alături de diferiți parteneri ai Coaliției din Afganistan”

Invitat în emisiunea „InSecuritate”, de la Aleph News, domnul general-maior Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, vorbește despre valențele apărării naționale în România lui 2021, dar și despre bilanțul unui mandat de peste 20 de ani de participare a țării noastre în misiunile din Afganistan. 32.000 de militari români au fost în teatrul de operații afgan, alături de diverși membri și parteneri ai NATO. Ce s-a câștigat, ce s-a pierdut? Care au fost lecțiile învățate, dar și care a fost prețul plătit?

Ne vin oamenii acasă!

Potrivit informațiilor prezentate de invitatul lui Bogdan Nicolae, 615 militari români se întorc în această vară din Afganistan, iar 80-90 de tone de echipamente vor fi și ele repatriate. Un bilanț care poartă în el multe lecții de viață, misiuni, valențe naționale, dar și sacrificii. Vorbim de 227 de militari răniți și 27 care și-au pierdut viața.

Iulian Berdilă: „Am dovedit că suntem credibili, am făcut ce am promis”

„Până la urmă, ceea ce este important și aminteați de întoarcerea oamenilor noștri acasă, este că România și-a încheiat un mandat de peste 20 de ani de participare în Afganistan, alături de ceilalți aliați sau parteneri. Am dovedit că suntem credibili, am făcut ce am promis, ne-am îndeplinit misiunile, umăr la umăr, atât cu partenerii de coaliție, cât și cu forțele de securitate afgane, cu care am conlucrat peste 20 de ani.”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Iulian Berdilă: „80-90 de tone de echipamente vor fi repatriate”

„Pentru misiunea care se finalizează în Afganistan mai avem cei 615 militari urmează să se întoarcă în această vară, finalizându-și toate misiunile, inclusiv cele de predare a echipamentelor. Aproape, 80-90 de tone de echipamente vor fi repatriate.”

Iulian Berdilă: „Ne-am făcut cetățeanul român mândru!”

General-maior Iulian Berdilă ne dezvăluie care este cea mai importantă lecție învățată, după 20 de ani de misiuni ale militarilor români în Afganistan.

„Prima lecție pe care eu aș sublinia-o după participarea în teatrele de operații este că ne-am făcut cetățeanul român mândru. Dacă este să întrebați aliați sau parteneri cu care am conlucrat în cele două teatre de operații, să știți, că de fiecare dată, o să găsiți aprecieri în legătură cu modul în care militarii români și-au îndeplinit misiunea.”

Iulian Berdilă: „Am învățat să înțelegem această relație dintre militar și cetățean”

„Aș spune că, după teatrul de operații din Afganistan și cel din Irak, noi am învățat foarte bine să lucrăm cu populația locală, să înțelegem această relație dintre militar și cetățean. Pentru Afganistan, iată că vorbim de 227 de militari răniți și 27 de eroi căzuți pentru care jertfa și partea aceasta de sacrificiu ne rămân în memorie”, mărturisește gl-mr. Iulian Berdilă.

Iulian Berdilă: „Ne-am asumat că investim în calitatea oamenilor și în modul în care îi formăm și pregătim”

Prin prisma experienței sale, șeful Statului Major al Forțelor Terestre vorbește despre viitoare misiuni, dar și despre ce înseamnă cu adevărat noul model de armată, într-o lume în care transformarea digitală devine reper major și în spectrul militar.

„Un element de referință aș putea da, astăzi, câți suntem în Forțele Terestre. Vorbim de peste 37.000 de militari. Nu cred că este importantă neapărat cifra, ci modul în care acești militari sunt profesioniști, așa cum i-am asumat, ne aducem aminte, am suspendat statutul de militar în termen și am trecut la o armată de profesioniști.”

„Când ne-am dorit așa ceva și am reușit să argumentăm pentru un asemenea model de armată profesionistă, ne-am asumat în primul rând că investim în calitatea oamenilor și în modul în care îi formăm și îi pregătim”, explică gl-mr. Iulian Berdilă.

Iulian Berdilă: „Un element de valoare și o constantă pentru noi este această capacitate de a fi maturi în Alianță”

„Modul în care astăzi reușim să rămânem coerenți, atât în echipamente, interoperabilitate, principii, abordarea instruirii împreună cu toți aliații din NATO să știți că pentru noi reprezintă o fundație. Mă întrebați pe ce aș miza sau unde aș investi, cred că două componente le-aș sublinia. O componentă este dezvoltarea resursei umane, modul în care ne pregătim cetățenii și militarul român pentru etapele următoare 2030-2035-2040. Acest mod este extrem de important pentru cum vom reuși să menținem statutul de aliat credibil. Și spuneam de această componentă a resursei umane, pentru că ea pe măsură ce digitalizezi câmpul de luptă, pe măsură ce aduci tehnologi noi și unele destul de provocatoare, să spunem așa, ai nevoie și de competențe dezvoltate cât mai de timpuriu.”

Iulian Berdilă: „Tehnologia 5G determină cerințe de modernizare și pentru spectrul militar”

Ce facem cu apărarea națională în 20 de ani, dar și care va fi impactul tehnologiei 5G asupra zonei de apărare?

„Pe zona de modernizare curentă, o parte din arsenalul pe care-l avem și astăzi în dotarea unităților militare, în special cele din Forțele Terestre, este modernizat și este menținut la o capacitate operațională, necesară unor pachete de forțe care contribuie și care reușesc să asigure nevoia de descurajare și apărare…o nevoie pe care noi ne-am asumat-o ca aliat în regiunea Mării Negre și din punct de vedere al domeniului terestru eu spun că ne îndeplinim această cerință.
Pe de altă parte, sunt și niște elemente foarte tehnice de modernizare, sistemele de comunicații și informatică. Un simplu aspect. Vorbim în societatea de astăzi de impactul tehnologiei 5G. Să știți că tehnologia 5G are și consecințe, să spunem așa și determină cerințe de modernizare și pentru spectrul militar.”

Iulian Berdilă: „Toate aceste zone de inovare și transformare sunt extrem de necesare”

„Iată că sunt astăzi țări aliate care au deschis un domeniu, se numește domeniul spațial, o altă dimensiune a ceea ce noi recunoșteam ca un domeniu a Forțelor Aeriene și un domeniu extrem de important pentru viitor. Un domeniu care va genera întrebări de rezolvare a unor concepte, de genul cum conlucrezi și cum cooperezi cu elemente sau cu tehnologii spațiale și domeniul terestru? Cum vorbește și cum se integrează o capabilitate terestră cu o capabilitate spațială? Toate aceste zone de inovare și transformare ni se par îndepărtate astăzi, dar sunt extrem de necesare pentru nevoile de modernizare pe care le avem astăzi și până la urmă a răspunde și cetățeanului român la întrebarea ce facem cu apărarea națională în 20 de ani”, conchide Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre.

Iulian Berdilă: „Multe dintre prototipurile care există astăzi în dotarea unor armate, deschid o zonă de modernizare foarte, foarte importantă”

Gl-mr. Iulian Berdilă abordează și subiectul modernizării Armatei Române, o componentă importantă în tot ceea ce înseamnă performanța pe zona militară. Până unde a ajuns tehnologia în armată și cât din procesul operațional rămâne totuși în baza inteligenței creierului uman?

„Orice vehicul care nu mai are militar în interiorul său și care totuși intră într-o zonă ostilă, să știți că aduce un avantaj pentru că nu mai vorbești de o pierdere umană. Pe de altă parte, are o altfel de versatilitate și un altfel de control pe care ți le poți permite în câmpul tactic. Multe din proiectele și chiar prototipurile care există astăzi în dotarea unor armate, să știți că deschid o zonă de modernizare foarte, foarte importantă, aceasta a vehiculelor fără pilot și a vehiculelor fără militar în interiorul lor.”

Iulian Berdilă: „Astăzi vorbim foarte mult de conceptul hibrid”

„Procesul operațional, lupta în sine, rămâne una a creierului uman, a militarului. Partea aceasta de modernizare pe platforme fără pilot și automatizarea câmpului de luptă țin numai de zona de contact sau de zona în care angajarea este foarte violentă și nu mai presupune sacrificiul uman. Pe de altă parte, astăzi vorbim foarte mult de conceptul hibrid. Există sisteme care nu mai urmăresc acest conflict violent dintre forțele aflate în câmpul tactic, ci reușesc să exploateze anumite fisuri, anumite vulnerabilități de sistem, de multe ori, ele non-militare”, conchide Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, invitatul lui Bogdan Nicolae în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News.