• 11 state ale Uniunii Europene se opun Strategiei pentru Păduri.
  • Conform documentului, trei miliarde de copaci vor fi plantați în UE.
  • Strategia face parte din planul de reducere a poluării cu cel puțin 55%.

Strategia pentru Păduri a Uniunii Europene este contestată de mai multe state membre. Și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Tanczos Barna semnat o scrisoare prin care se opune noii strategii a Comisiei Europene.

„Până vineri a circulat o variantă draft a acestei strategii, care nu a fost asumată de Comisiei. Documentul a circulat pe căi neoficiale între statele membre. În urma acestui fapt, Austria a transmis o scrisoare deschisă, susținută, între alții, de Finlanda, Germania, Ungaria, Slovacia și România.

Am decis să ne alăturăm acestui demers pentru a solicita Comisiei o dezbatere punctuală pe mai multe teme care sunt esențiale din punctul de vedere al României în cadrul acestei strategii. Avem ținte ambițioase: trei miliarede de arburi plantați la nivelul UE, planificare și monitorizare la nivelul UE”, a spus, luni, într-o conferință de presă, ministrul Mediului.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Strategia face parte din planul de reducere a poluării cu cel puțin 55%.

Activiștii de mediu nu văd cu ochi buni faptul că s-a băgat și România în clubul oponenților

„Este o poziție surprinzătoare, rușinoasă și care nu are în spate o consultare cu specialiștii. Ministrul habar nu are ce a semnat și ce susține. Se sperie că trebuie să plantăm 3 miliarde de arbori în Europa, se sperie că trebuie să atingem niște ținte climatice”, a spus Gabriel Păun, activist Agent Green.

Agent Green a făcut un raport cu avantajele și punctele vulnerabile ale acestei strategii. Îți spune Gabriel Păun despre ce este vorba.

„Jumătate din lemnul exploatat în Europa, inclusive în România, este ars pe foc, fie de către gospodăriile care încă depind de lemn, pentru încălzire, fie de marile fabrici. Dacă Europa dorea să fie ambițioasă cu această strategiee, atunci tăia subvențiile pentru marii poluatori”, afirmă activistul Gabriel Păun.