• Adrian Marinescu a vorbit la ȘTIU despre sistemul de încălzire din spitale, dar și despre campania de vaccinare anti-COVID din România.
  • Medicul a explicat și de ce se pune accent în acest moment pe vaccinarea copiilor.
  • Adrian Marinescu: „Nu fac neapărat forme severe, dar dacă ai un număr mare de tineri, e clar că va fi și un procent mai mare al celor care se internează, care fac forme severe și pot ajunge la terapie intensivă”.

Joi, 2 septembrie 2021, au început lucrările la sistemele de încălzire din sectoarele doi, patru și cinci ale Capitalei. La cele 180 de blocuri care rămân fără apă caldă se adaugă și două spitale mari din București: Matei Balș și Colentina.

Adrian Marinescu, Director Medical al Institutului Matei Balș, a vorbit la ȘTIU, la Aleph News, despre situația sistemului de încălzire din spitale.

„În 2021, spitalele din Uniunea Europeană ar trebui să fie independente din punct de vedere termic. Din punct de vedere al căldurii, lucrurile sunt rezolvate la Matei Balș. Mai este puțin de lucru la apa caldă. În așa fel încât într-un interval scurt de timp vom fi absolut independenți. Și astfel nu vom mai depinde de lucruri de mentenanță sau de lucruri care pot să apară.”, a spus Adrian Marinescu.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

De ce este atât de dificil, în 2021, pentru spitalele din România să-și poată asigura apa caldă și căldura pe cont propriu

„Pentru că sunt în multe cazuri clădiri vechi, cu sistem pavilionar. Cred că ar trebuie să reprezinte o prioritate, așa cum se întâmplă la noi în Institut și sper să se întâmple cât de curând. Dar cred că ar fi valabil în toate spitalele și nu doar în Capitală”, a spus Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu, despre campania de vaccinare anti-COVID în România: „Dacă o persoană nu-și dorește vaccinarea, nu o va face oricum

„Credeți că în alte campanii de vaccinare am stat mai bine? De exemplu, campania de vaccinare anti-gripală? Dacă o persoană nu-și dorește vaccinarea, nu o va face oricum. Chiar e greu să găsești o explicație acum. Dacă la început ne uitam la studii clinice, la date, acum toată lumea se poate uita la situația din viața reală”, a spus Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu, despre numărul de paturi de la ATI: „Nu avem puține paturi și nu mă refer doar la ATI”

„Nu avem puține paturi și nu mă refer doar la ATI. Orice spital, din punct de vedere legal, din Capitală și nu numai, ar trebui să aibă minimum 15% paturi, și la terapie intensivă și non-intensivă, împreună. Dacă situația e mai grea, procentul ajunge la 30%. Deci nu avem puține paturi. Dacă plecăm de la ideea că 2-3 spitale ar trebui să acopere toate cazurile din București, nu ne vom descurca”, a explicat Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu, despre vaccinarea anti-COVID la copii: „Nu fac neapărat forme severe, dar dacă ai un număr mare de tineri, e clar că va fi și un procent mai mare al celor care se internează, fac forme severe și pot ajunge la terapie intensivă

„Fiind o variantă Delta care se transmite mai ușor, iar copiii și tinerii interacționează mai mult, se infectează mult mai repede pentru că nu sunt nici vaccinați. Nu fac neapărat forme severe, dar dacă ai un număr mare de tineri, e clar că va fi și un procent mai mare al celor care se internează și fac forme severe și se internează, pot ajunge la terapie intensivă, mai ales că unii dintre ei au efcțiuni cronice sau suferă de obezitate”, a mai spus Adrian Marinescu.