Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele României Klaus Iohannis vor anunţa marţi un plan pentru construcţia unui reactor nuclear de mici dimensiuni în România, prima unitate de acest tip, pentru producerea de energie electrică, potrivit unui anunţ de pe site-ul Casei Albe.

Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele României Klaus Iohannis vor anunţa marţi un plan pentru construcţia unui reactor nuclear de mici dimensiuni în România, prima unitate de acest tip, pentru producerea de energie electrică, potrivit unui anunţ de pe siteul Casei Albe.

Reactorul va fi construit în parteneriat cu compania americană NuScale Power şi va duce la crearea a peste 6000 de locuri de muncă în România şi SUA, cu potential de a creşte la 30.000 de joburi pe măsură ce proiectul va creşte.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Utilizarea acestui tip de reactoare (SMR) va avea o contribuţie importantă la reducerea emisiilor de carbon, se mai arată în anunţ.

„Parteneriatul va aduce tehnologia reactoare nucleare de mici dimensiuni (SMR) în România, poziţionând SUA în fruntea cursei globale pentru dezvoltarea acestei tehnologii”, arată Casa Albă.

În decembrie 2019, Nuclearelectrica, care operează centrala nucleară de la Cernavodă, a semnat un memorandum cu NuScale Power în vederea realizarii unui schimb de informatii cu privire la tehnologia nucleară dezvoltata de compania americană. Scopul acordului era evaluarea dezvoltarii, autorizarii si constructiei reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potențială solutie pe termen lung pentru România.

Energia nucleară furnizeaza 20% din consumul intern în România.

„Ca singur producator de energie nucleara in Romania, vedem un potential crescut in tehnologia SMR datorita energiei produse curate, sigure si accesibile ca pret. Ne dorim sa cooperam cu NuScale pentru a vedea modul in care tehnologia lor inovatoare poate aduce beneficii consumatorilor si necesitatilor energetice ale Romaniei”, a declarat Cosmin Ghita, Directorul General al Nuclearelectrica în decembrie 2019.

NuScale a semnat de asemenea Memorandumuri de Intelegere pentru evaluarea tehnologiei SMR cu Iordania si Canada.

În afară de NuScale, pe piaţa americană există o serie de alte companii care vor să dezvolte tehnologia SMR.

Recent, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat că guvernul va susţine compania de stat Electricite de France să dezvolte astfel de reactoare de mici dimensiuni până în 2030.

Potrivit oficialilor francezi citaţi de Bloomberg, în prezent există doar câteva proiecte SMR în stadii mai avansate de design, în SUA, Rusia, China şi Coreea de Sud.