• Koala mor de chlamydia, iar schimbările climatice agravează situația.
  • Există două varietăți de chlamydia la koala australieni, dintre care una dintre ele, chlamydia pecorum, este aproape în totalitate responsabilă pentru cele mai grave cazuri de boală din populație.
  • Boala se răspândește în populațiile de koala prin reproducere și prin comportamentul social legat de împerechere, deși joeys – puii de koala – pot lua boala de la mamele lor.

Un ucigaș tăcut se răspândește în populația de koala din Australia, reprezentând o amenințare care, potrivit experților în viață sălbatică, ar putea duce la dispariția marsupialului emblematic în mari părți ale țării, a scris CNN.

De vină este chlamydia, o boală cu transmitere sexuală care afectează anual peste 100 de milioane de oameni din întreaga lume și care poate provoca infertilitate la oameni dacă nu este tratată.

Pentru koala, chlamydia necontrolată poate provoca orbire și chisturi dureroase în tractul reproducător al animalului, care pot duce la infertilitate sau chiar la moarte.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Mai rău, antibioticele folosite pentru a trata boala pot distruge flora intestinală delicată de care koala au nevoie pentru a consuma dieta lor de bază, formată din frunze de eucalipt, ceea ce determină o parte din ei să moară de foame chiar și după ce au fost vindecați.

De asemenea, boala se poate răspândi rapid.

Există două varietăți de chlamydia la koala australieni, dintre care una dintre ele, chlamydia pecorum, este aproape în totalitate responsabilă pentru cele mai grave cazuri de boală din populație. O lucrare publicată în septembrie 2020 în FEMS Microbiology Reviews a declarat că tulpina mai periculoasă de chlamydia ar fi putut proveni de la animalele domestice aduse în Australia de către colonizatorii europeni în secolul al XIX-lea.

Boala se răspândește în populațiile de koala prin reproducere și prin comportamentul social legat de împerechere, deși joeys – puii de koala – pot lua boala de la mamele lor. Potrivit Universității din Sydney, ratele de infecție în unele populații de koala continentali din Queensland, New South Wales și Victoria pot fi de până la 100%, ceea ce îi face pe aceștia complet infertili.

Un vaccin împotriva bolii chlamydia, dezvoltat de cercetătorul Timms în ultimul deceniu, este testat în rândul populației de koala din țară ca o modalitate de a proteja animalele de infecții grave.
Testele de control sunt în curs de desfășurare pentru a testa eficacitatea vaccinului pe grupuri mici de koala – adesea aproximativ 20 sau 30 de exemplare la un moment dat, a declarat Timms. Testul actual este cel mai mare de până acum, implicând 400 de koala.