Când n-au bani, bărbații se plâng că femeile sunt cheltuitoare; când au, știu că femeia ține cel mai bine cheltuielile gospodăriei. Statele procedeză asemănător: de politică au grijă domnii guvernanți, de bani – Christine Lagarde…
Advertisment
Născută în 1956 la Paris, pleacă după bacalaureat cu o bursă de un an în SUA, lucrând la Capitol ca asistentă a unui congressman. Studiază dreptul, apoi intră în biroul parizian al Baker McKenzie, avocați de afaceri cu 4600 colaboratori în 35 țări. Îi ia 25 ani de muncă, dar devine prima femeie președinte a firmei și îi crește cifra de afaceri cu 50%!
În 2003, revine acasă și este pe rând ministru al Comerțului Exterior, al Agriculturii, apoi al Economiei și Finanțelor. Nu e adepta limbii de lemn: când francezii protestează împotriva prețului benzinei, le sugerează să meargă mai mult pe bicicletă! Rezistă la post până în 2011, când devine directoarea generală a Fondului Monetar Internațional. E prima femeie, nu are studii de economie sau experiență bancară și o așteaptă criza datoriilor din zona euro. Votează un ajutor de 158 miliarde, dar îi și ceartă pe grecii care nu plătesc impozite. Știe că succesul se obține în echipă: la 16 ani, era în naționala Franței de înot sincron!
Recomandări
La FMI, recunoaște yuan-ului ca monedă de referință, promovează țările emergente și obține un nou mandat. Însă în 2019, Consiliul Europei îi propune președinția Băncii Centrale Europene. Primul său comentariu în noua funcție e pentru Donald Trump: ”stabilitatea piețelor cere mai multă gândire decât un tweet ici-colo.” Vrea să implice BCE în lupta împotriva schimbărilor climatice, dar Covid-ul îi impune noi priorități: lansează programul de achiziții publice PEPP, o soluție non-conformistă ce permite economiilor europene să înfrunte deficitul cauzat de pandemie.
Cât valorează economiile tale în euro? Asta depinde de o femeie care te va uimi și în anii următori: doamna Christine Lagarde.
Partenerii noștri