• Cercetătorii au aflat ce provoacă cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca.
  • Cauza ar fi o proteină din sânge, care este atrasă de o componentă cheie a vaccinului.

O echipă de cercetători din Marea Britanie și Statele Unite crede că o proteină din sânge este „declanșatorul” cheagurilor care au apărut, în unele cazuri, după administrarea vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca, relatează BBC .

Cercetătorii explică că o proteină din sânge este atrasă de o componentă cheie a vaccinului. Iar asta ar declanșa o reacție în lanț, care implică sistemul imunitar și duce la apariția cheagurilor de sânge.

Oamenii de știință de la AstraZeneca s-au alăturat și ei proiectului de cercetare.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G

O purtătoare de cuvânt a AstraZeneca a subliniat că apariția cheagurilor de sânge este din cauza infecției cu Covid și nu a vaccinului. Totodată, ea a subliniat că un motiv clar nu a fost încă stabilită.

„Deși cercetarea nu este definitivă, oferă perspective interesante și AstraZeneca explorează modalități de a valorifica aceste descoperiri ca parte a eforturilor noastre de a elimina acest efect secundar extrem de rar”, a adăugat ea.

Cercetătorii au urmărit două indicii:

Riscul mai mare de cheaguri a fost observat doar în cazul folosirii anumitor tehnologii de producere a vaccinului; Persoanele care au dezvoltat cheaguri aveau anticorpi neobișnuiți, care atacau o proteină din sânge.

Studiul specialiștilor arată că suprafața exterioară a adenovirusului atrage proteina din factorul patru plachetar ca un magnet.

Profesorul Alan Parker, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Cardiff, a declarat pentru BBC News: „Adenovirusul are o suprafață extrem de negativă, iar factorul de trombocite patru este extrem de pozitiv și cele două lucruri se potrivesc destul de bine”. El a adăugat: „Am reușit să dovedim legătura dintre pistoalele cheie ale adenovirusurilor și factorul patru plachetar. Ceea ce avem este declanșatorul, dar sunt o mulțime de pași care trebuie să urmeze.”