• Unii absolvenți de la Sandhurst au ajuns să comande forțele armate ale propriilor națiuni și să conducă guverne
  • China își intensifică programele de pregătire militară în străinătate și pare să vizeze în special ofițerii militari din națiunile din Commonwealth, guvernate anterior de Regatul Unit
  • Încă din 1950, prestigioasa academie militară Sandhurst a armatei britanice a fost adesea prima alegere a țărilor în curs de dezvoltare pentru a-și trimite cei mai buni ofițeri militari la cursuri de perfecționare
  • Potrivit Civitas, China a pregătit mii de ofițeri de nivel mediu și superior din peste 100 de țări în ultimele decenii, iar numărul acestora este în creștere, mai ales când vine vorba de națiunile africane din Commonwealth-ul britanic

Încă din 1950, prestigioasa academie militară Sandhurst a armatei britanice a fost adesea prima alegere a țărilor în curs de dezvoltare pentru a-și trimite cei mai buni ofițeri militari la cursuri de perfecționare. În ultimii 70 de ani, aproximativ 5.000 de studenți internaționali din 120 de țări au absolvit cursurile academiei din sud-vestul Londrei.

Unii absolvenți de la Sandhurst au ajuns să comande forțele armate ale propriilor națiuni și să conducă guverne.

China, însă, își intensifică programele de pregătire militară în străinătate și pare să vizeze în special ofițerii militari din națiunile din Commonwealth, guvernate anterior de Regatul Unit, care se înscriu în număr record la programele de pregătire în străinătate ale Chinei, potrivit unei organizații de cercetare britanice. Mai multe națiuni africane, printre care Ghana, Uganda și Tanzania, au deschis „școli politico-militare” sponsorizate de China, afirmă Civitas, un grup de cercetare politică cu sediul la Londra.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Într-un raport intitulat „Educația militară a Chinei și țările din Commonwealth”, analiștii Radomir Tylecote și Henri Rossano spun că programele de pregătire militară ale Chinei „ar trebui să fie înțelese în contextul eforturilor tot mai mari ale Beijingului de a pregăti elitele străine în general”, parte a unui efort amplu de a câștiga influență asupra țărilor în curs de dezvoltare.

Autorii avertizează: „China își folosește din ce în ce mai mult pregătirea militară a străinilor ca metodă de promovare a modelelor sale de guvernare; pregătirea militară include, de obicei, educație ideologică”. Aceștia spun că, în timpul antrenamentelor, China promovează „modelul partidului-armată”, în care armata este subordonată unui partid aflat la putere. Un astfel de sistem este antitetic față de sistemele democratice multipartite, notează ei.

Studenții străini pot participa la academiile regionale, unde cursurile sunt concepute pentru cadeți și ofițeri tineri. Cei mai mulți studenți străini frecventează colegiile de comandă și de stat major, inclusiv Colegiul de comandă al armatei și colegiile de comandă și de stat major ale ramurilor de serviciu ale Armatei Populare de Eliberare, APL. Ofițerii de vârf urmează cursuri de formare la Universitatea Națională de Apărare și la Universitatea Națională de Tehnologie a Apărării. Mai mult de 20 de academii militare chineze acceptă cadeți și ofițeri străini.

Potrivit Civitas, China a pregătit mii de ofițeri de nivel mediu și superior din peste 100 de țări în ultimele decenii, iar numărul acestora este în creștere, mai ales când vine vorba de națiunile africane din Commonwealth-ul britanic. Planul de acțiune China-Africa al Beijingului pentru 2018-2021 a prevăzut 5.000 de locuri de pregătire pentru soldații africani, față de 2.000 în perioada 2015-2018. Sandhurst pregătește anual 1.500 de ofițeri străini.

Multe dintre țările care participă la programele de pregătire militară în străinătate sunt, de asemenea, beneficiare de împrumuturi și fonduri de investiții în infrastructură din cadrul Inițiativei chineze Belt and Road, BRI, care a fost criticată de Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană. Acestea susțin că BRI este folosită pentru coerciție economică și că împrumuturile pot fi folosite de Beijing în scopuri politice, ceea ce este cunoscut sub numele de diplomația capcană a datoriilor. Beijingul, pe de altă parte, neagă acest lucru.

Aproape toate națiunile din Commonwealth au semnat pentru împrumuturile BRI. Tobias Ellwood, președintele comisiei de apărare a parlamentului britanic, a declarat săptămâna trecută: „China a prins în capcană zeci de țări, reprezentând acum un sfert din PIB-ul mondial, în programe economice pe termen lung pe care nu și le pot permite, în timp ce remodelează progresiv peisajul internațional. Nu este o surpriză să aflăm că influența crescândă a Chinei se extinde acum la academiile de pregătire militară, Sandhurst și Shrivenham, Academia de Apărare din Marea Britanie, fiind înlocuite de institute militare de elită din China”.

Dar unii politicieni și analiști occidentali avertizează că există dovezi că relația pe care China o forjează cu unele elite militare străine poate avea ramificații politice și poate contribui la modelarea sistemelor politice ale unor țări în curs de dezvoltare. Aceștia citează Zimbabwe, cândva membru al Commonwealth, al cărui ultim lider, Robert Mugabe, a absolvit Colegiul Internațional de Studii de Apărare din China. El s-a identificat ca fiind marxist pentru o mare parte din timpul guvernării sale.

De asemenea, este citat și Barbados, care l-a înlăturat pe monarhul britanic din funcția de șef de stat luna trecută. Tom Tugendhat, președintele comisiei pentru afaceri externe din Camera Comunelor, a acuzat China că a jucat un rol în renunțarea reginei de către Barbados. Acesta a mai transmis că Beijingul a căutat în mod activ să submineze statutul Marii Britanii de partener cheie al națiunilor din Caraibe. Barbados a aderat la BRI, iar forțele sale armate au primit o donație de 3 milioane de dolari din partea APL, în timp ce unii dintre ofițerii săi au frecventat academiile militare chineze.

Alte țări din Commonwealth care primesc pregătire militară chineză sunt Camerun, Rwanda, Guyana, Kenya și Uganda, unde China sponsorizează Academia de Leadership Oliver Tambo, o școală politico-militară. Beijingul sponsorizează, de asemenea, școli politico-militare în Ghana și Tanzania. Totodată, China a finanțat Colegiul de Comandă și Stat Major din Namibia, precum și dezvoltarea de programe de formare pentru armata din Sri Lanka.