• Fostul procuror-șef al Albaniei a fost arestat în timp ce fugea de autoritățile din Italia, a anunțat poliția.
  • Adriatik Llalla a fost condamnat în octombrie pentru ascunderea de bani din proprietăți deținute ilegal și condamnat la doi ani de închisoare.

Llalla – care a ocupat funcția de procuror general al Albaniei din 2012 până în 2017 – a părăsit țara după ce instanța l-a găsit vinovat de declararea falsă a bunurilor sale.

Poliția albaneză a declarat că „localizarea și arestarea lui Llalla a fost posibilă” după comunicarea cu autoritățile Interpol din Italia.

Poliția a adăugat că va începe acum procedurile de extrădare a fostului procuror.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Llalla a fost inițial declarat vinovat în luna mai și condamnat de un tribunal albanez care se ocupă de cazurile de corupție ale unor înalți oficiali.

El nu a reușit să justifice modul în care a finanțat achiziționarea a 5,4 hectare de teren și a unui nou apartament, precum și cheltuielile familiei sale în Statele Unite și Germania.

În octombrie, Curtea de Apel din Tirana a respins apelul său și a confirmat verdictul.

Avocatul lui Llalla solicitase suspendarea sentinței din motive de sănătate, dar cererea a fost respinsă și a fost emis un mandat internațional de arestare.

Adriatik Llalla a comis infracțiunea penală și trebuie să răspundă penal”, a declarat judecătoarea Nertina Kosova.

De asemenea, judecătorilor i-au fost confiscate proprietățile proprii și judecătorului de 52 de ani i s-a interzis să ocupe orice funcție publică timp de cinci ani. Llalla a demisionat din funcția de cel mai înalt procuror al Albaniei în decembrie 2017.

Corupția în rândul înalților funcționari a afectat de mult timp dezvoltarea democratică, economică și socială a Albaniei. Numeroși judecători și procurori au fost demiși pentru presupuse fapte de corupție și pentru dobândirea ilegală de proprietăți și bani.

Llalla a fost prima persoană de rang înalt care a fost condamnată de instituțiile judiciare nou înființate pentru a aborda această problemă.