• Guvernul Kazahstanului a demisionat, astăzi, după protestele legate de majorarea prețului la gaze naturale.
  • Tokayev l-a desemnat pe vicepremierul Alikhan Smailov ca prim-ministru al țării.
  • De asemenea, președintele kazah l-a demis pe șeful Comitetului de Securitate Națională.

UPDATE

Guvernul Kazahstanului a demisionat, astăzi, după protestele legate de majorarea prețului la gaze naturale. Președintele Kazahstanului, Kasim-Yomart Tokayev, a acceptat miercuri demisia guvernului kazah, în urma protestelor intense legate de creșterea prețurilor la gazul petrolier lichefiat, informează TVE.

Tokayev l-a desemnat pe vicepremierul Alikhan Smailov ca prim-ministru al țării, acceptând astfel demisia lui Askar Mamin, deși restul cabinetului va continua să își exercite funcțiile până la formarea unei noi echipe guvernamentale.

De asemenea, președintele kazah l-a demis pe șeful Comitetului de Securitate Națională, Karim Masimov, în contextul protestelor violente din națiunea din Asia Centrală față de creșterea prețului la gazul lichefiat, care de la 1 ianuarie este supus cererii și ofertei.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Yermek Sagimbayev, până în prezent șef al Serviciului de Securitate de Stat, va conduce Comitetul, care este instituția locală succesoare a KGB-ului sovietic.

Starea de urgență

Înainte de a accepta demisia guvernului, Tokayev a semnat un decret de instituire a stării de urgență până la 19 ianuarie în orașul Almaty, fosta capitală și cel mai mare oraș din Kazahstan, și în regiunea vestică Mangystau, unde au început protestele de duminică. Potrivit presei ruse, autoritățile ar fi extins starea de urgență la întreaga țară.

Dragi compatrioți, încă o dată fac apel la voi să fiți prudenți și să nu cedați în fața provocărilor interne și externe”, a declarat Tokayev într-un discurs televizat.

Ca răspuns la atacurile protestatarilor asupra forțelor de ordine, liderul kazah a reamintit că luarea cu asalt a clădirilor oficiale este „o crimă care va fi pedepsită”. „Nu avem nevoie de un conflict, ci de încredere reciprocă și de dialog”, a spus el.

Potrivit Ministerului de Interne, peste 200 de persoane au fost arestate în timpul protestelor pentru „acte de violență împotriva forțelor de ordine, vandalism și atacuri asupra instituțiilor statului”, soldate cu rănirea a 95 de polițiști și avarierea a 37 de vehicule de poliție.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Kazahstanul declară stare de urgență în orașul și provincia afectate de proteste. Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a declarat stare de urgență pentru două săptămâni în cel mai mare oraș din Asia Centrală, Almaty, și în provincia vestică Mangistau, unde protestele au devenit violente, a anunțat biroul său miercuri dimineață. Măsura include o stare de asediu între orele 23.00 și 7.00, restricții de circulație și interzicerea adunărilor în masă, potrivit documentelor publicate pe site-ul președintelui.

Încercările de a ataca birourile guvernamentale și militare sunt absolut ilegale. Guvernul nu va cădea, dar ne dorim încredere reciprocă și dialog, mai degrabă decât conflict”, a declarat Tokayev într-un discurs video.

În timp ce vorbea, poliția din Almaty a folosit gaze lacrimogene și grenade asurzitoare pentru a împiedica sute de protestatari să ia cu asalt biroul primarului, a relatat de la fața locului un corespondent Reuters. Guvernul acestei țări bogate în petrol a anunțat marți târziu că restabilește unele plafoane de preț la gazul petrolier lichefiat, după ce protestele rare au ajuns la Almaty în urma unei creșteri puternice a prețului combustibilului la începutul anului.

Mulți kazahi și-au transformat mașinile pentru a funcționa cu GPL, care este mult mai ieftin decât benzina ca și combustibil pentru vehicule în Kazahstan, din cauza plafoanelor de preț. Guvernul a susținut că prețul scăzut nu era sustenabil și a ridicat plafoanele la 1 ianuarie. După ce prețul combustibilului a crescut brusc, mitinguri la care au participat mii de persoane au izbucnit pe 2 ianuarie în orașul Zhanaozen, un centru petrolier și locul unor ciocniri mortale între protestatari și poliție în urmă cu un deceniu.

Demonstrațiile s-au răspândit în alte părți ale provinciei Mangistau din împrejurimi și în vestul Kazahstanului, inclusiv în centrul provincial Aktau și într-o tabără de muncitori folosită de subcontractanții celui mai mare producător de petrol din Kazahstan, Tengizchevroil. De aceea, Kazahstanul introduce stare de urgență. Întreprinderea condusă de Chevron (CVX.N) a declarat că producția nu a fost afectată.

În Almaty, poliția părea să fi preluat controlul asupra pieței principale la scurt timp după ce a desfășurat grenade flashbang, potrivit transmisiunilor video online din zonă. Exploziile au fost auzite ore în șir pe străzile din apropiere și în alte părți ale orașului.

Videoclipurile publicate online au arătat mașini de poliție incendiate în oraș, precum și vehicule blindate care se deplasau pe una dintre arterele principale ale acestuia. Marți seara, guvernul a anunțat că restabilește plafonul de preț de 50 de tenge (11 cenți) pe litru, adică mai puțin de jumătate din prețul pieței, în provincia Mangistau.

Protestele publice sunt ilegale în această țară de 19 milioane de locuitori, cu excepția cazului în care organizatorii acestora depun în prealabil o notificare.