• Omicronul duce la spitalizări mai scurte, potrivit unui studiu californian.
  • Pacienții cu omicron petrec în medie cu 3,4 zile mai puțin în spital decât cei infectați cu delta.
  • Primele date din Franța sugerează că pacienții cu omicron părăsesc spitalul mult mai repede – inclusiv 43% în mai puțin de o zi.

Pacienții infectați cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 petrec mult mai puțin timp în spital în comparație cu cei infectați cu delta, potrivit unui nou studiu californian.

Studiul preliminar, care nu a fost încă aprobat de către colegi, a analizat aproape 70.000 de pacienți cu Covid din sudul Californiei infectați în decembrie – inclusiv aproximativ 52.000 infectați cu varianta omicron.

Cercetătorii au constatat că riscul de spitalizare a fost redus la jumătate, 0,5% dintre pacienții infectați cu varianta omicron fiind internați în comparație cu 1,3% dintre cei cu delta (235 și, respectiv, 222 de persoane). Acest lucru se potrivește cu constatările anterioare din Marea Britanie, Africa de Sud și Danemarca, relatează The Telegraph.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

În cadrul studiului din California, durata medie de internare în spital pentru cei cu omicron a fost, de asemenea, cu 3,4 zile mai scurtă decât cea a celor internați cu delta – reflectând o reducere de aproape 70% a duratei de ședere.

„Am identificat un risc substanțial redus de rezultate clinice severe în rândul pacienților cu presupuse infecții cu variantă omicronă”, au adăugat autorii în evaluarea colegială, publicată pe medRxiv.

„Infecțiile cu varianta omicron au fost asociate cu reduceri de 52%, 53%, 74% și 91% ale riscului de orice spitalizare ulterioară, spitalizare simptomatică, internare în terapie intensivă și mortalitate, în raport cu infecțiile cu varianta delta”, au spus ei.

Cu toate acestea, există totuși riscul ca sistemele de sănătate să fie copleșite de numărul mare de cazuri. În Statele Unite, de exemplu, un număr record de 145.982 de persoane sunt internate în spital cu Covid – de aproximativ două ori mai multe decât în urmă cu două săptămâni. Precedentul vârf al internărilor din timpul pandemiei a fost de 142.273, stabilit la 14 ianuarie 2021.

Cel mai recent studiu a constatat, de asemenea, că, în timp ce vaccinările au ajutat la reducerea riscului de Covid – cei care au fost de două ori injectați au avut între 64 și 73% mai puține șanse de a fi spitalizați decât omologii lor nevaccinați – riscul de rezultate severe în cazul infectării cu varianta omicron a fost, de asemenea, mai mic pentru persoanele nevaccinate.

Primele date din Franța sugerează că pacienții cu omicron părăsesc spitalul mult mai repede – inclusiv 43% în mai puțin de o zi – în timp ce un studiu din International Journal of Infectious Diseases a constatat că persoanele infectate cu varianta omicron au fost externate după o medie de patru zile în Africa de Sud, comparativ cu 8,8 zile pentru pacienții cu Covid cu variante anterioare.