• SUA și Rusia s-au confruntat luni la Consiliul de Securitate al ONU.
  • Ambasadorul SUA a spus că agresiunea Rusiei amenință Ucraina, Europa și ordinea internațională.
  • În SUA, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că o invazie rusă „se poate întâmpla, într-adevăr, în orice moment”.

SUA și Rusia s-au confruntat luni la Consiliul de Securitate al ONU din cauza acuzațiilor Washingtonului că Moscova plănuiește o invazie pe scară largă a Ucrainei vecine, ceea ce Kremlinul a negat.

„Situația cu care ne confruntăm în Europa este urgentă și periculoasă, iar miza pentru Ucraina – și pentru fiecare stat membru al ONU – nu ar putea fi mai mare”, a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americii Linda Thomas-Greenfield membrilor consiliului.

Sursă foto – Mediafax

Ea a spus că cei peste 100.000 de soldați pe care Rusia i-a adunat de-a lungul graniței cu Ucraina includ forțe de luptă și forțe speciale pregătite să desfășoare acțiuni ofensive în Ucraina.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Aceasta este cea mai mare – aceasta este cea mai mare – ascultă-mă clar – mobilizare de trupe în Europa din ultimele decenii”, a spus Thomas-Greenfield. „Și în timp ce vorbim, Rusia trimite și mai multe forțe și arme să li se alăture.”

Ea a spus că includ cei aproape 5.000 de soldați ruși „cu rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, forțe speciale și baterii antiaeriene” pe care Moscova le-a mutat în aliatul și vecinul său apropiat, Belarus. Thomas-Greenfield a spus că există dovezi că Moscova intenționează să-și mărească numărul la 30.000 de militari până la începutul lunii februarie.

Ambasadorul SUA a spus că agresiunea Rusiei amenință Ucraina, Europa și ordinea internațională.

„Dacă Rusia este sinceră în abordarea preocupărilor noastre de securitate prin dialog, Statele Unite și aliații și partenerii noștri vor continua să se angajeze cu bună-credință”, a spus Biden. „Dacă, în schimb, Rusia alege să renunțe la diplomație și să atace Ucraina, Rusia va purta responsabilitatea și se va confrunta cu consecințe rapide și grave”.

Statele Unite au amenințat că vor impune sancțiuni economice aspre dacă Rusia va invada Ucraina. În 2014, Rusia a anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei și spune că nu are de gând să invadeze Ucraina din nou, conform Eurasiareview.

Răspunsul rusesc

La Consiliul de Securitate, ambasadorul rus Vassily Nebenzia a încercat să blocheze ședința publică de luni folosind un vot procedural, dar nu a reușit să obțină sprijinul necesar.

El a spus că Rusia nu este „speriată” să discute această problemă, dar pur și simplu nu a înțeles de ce este necesară o discuție.

Sursă foto – Mediafax

„Desfășurarea trupelor rusești pe propriul nostru teritoriu a avut loc frecvent la scară diferită înainte și nu a provocat niciun fel de isterie”, a spus Nebenzia.

El a spus că SUA și colegii din vest se comportă ca și cum ar fi avut deja o invazie și nu au prezentat nicio dovadă că ar fi planificată una.

„Colegii noștri din vest vorbesc despre necesitatea detensionării, dar în primul rând provoacă tensiuni și escaladări retorice și provocatoare”, a spus el, numind discuțiile despre amenințarea războiului „provocatoare”.

El a spus că toți oficialii ruși au „respins categoric” planurile de invazie și oricine susține contrariul „te induce în eroare”.

Drepturi suverane

Trimisul Ucrainei a spus, pe baza experiențelor lor anterioare cu Moscova, că nu pot accepta pur și simplu declarația Rusiei și că Moscova ar trebui să-și retragă trupele de lângă granițele lor.

Una dintre principalele revendicări ale Moscovei care alimentează criza este garanția că Ucraina nu se va alătura alianței NATO.

Sursă foto – Mediafax

„Ucraina respinge cu fermitate orice încercare de a folosi amenințarea cu forța ca instrument de presiune pentru a face Ucraina și partenerii noștri să accepte cereri nelegitime. Nu există loc de compromis cu privire la problemele principale”, a declarat reprezentantul ucrainean Sergiy Kyslytsya în fața consiliului. „Poziția cea mai de principiu pentru Ucraina este că avem dreptul suveran inerent de a ne alege propriile aranjamente de securitate, inclusiv tratatele de alianță care nu pot fi puse la îndoială de Rusia”.

El a subliniat despre Kiev că este pregătit să se apere, dar sprijină menținerea canalelor diplomatice cu Moscova deschise. El a menționat că președintele Volodymyr Zelenskiy a declarat că este dispus să se întâlnească cu președintele Vladimir Putin.

„Dacă Rusia are întrebări cu Ucraina, este mai bine să se întâlnească și să discute, nu să aducă trupe la granițele Ucrainei și să intimideze poporul ucrainean”, a spus reprezentantul.

Intensificarea crizei

NATO și-a intensificat prezența militară în țările membre de la granița cu Rusia, dar secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat duminică că NATO nu are intenția de a trimite trupe în Ucraina dacă Rusia invadează fosta republică sovietică.

„Nu avem planuri de a trimite trupe de luptă NATO în Ucraina… ne concentrăm pe acordarea de sprijin”, a declarat Stoltenberg. „Există o diferență între a fi membru NATO și a fi un partener puternic și foarte apreciat ca Ucraina.”

Mai multe țări, inclusiv SUA, au livrat arme guvernului de la Kiev pentru a-l ajuta să se apere. Ambasadorul Thomas-Greenfield a declarat că SUA au acordat Ucrainei asistență de peste 5 miliarde de dolari din 2014 pentru a o ajuta să se apere împotriva agresiunii ruse.