• Un fulger care s-a întins pe aproape 800 kilometri, de-a lungul a trei state americane, bate un nou record mondial de lungime.
  • Acesta a depășit vechiul record, stabilit, în 2018, în Brazilia, de 709 kilometri.
  • „Este singurul fulger, care s-a extins pe o distanță de aproape 800 kilometri, în Texas, Louisiana și Mississippi, în aprilie 2020”, spune Organizația Meteorologică Mondială.

Un fulger care a parcurs distanţa de 768 de kilometri, în SUA, pe 29 aprilie 2020 a fost înscris în Cartea Recordurilor pentru cea mai întinsă undă luminoasă înregistrată până acum, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), informează, agenția AFP, potrivit Agerpres.

Acesta a depășit vechiul record, stabilit, în 2018, în Brazilia, de 709 kilometri.

Tot în anul 2020, s-a mai depășit un record mondial, din punct de vedere al duratei, când un fulger, care s-a întins deasupra Uruguayului și nordului Argentinei, a durat 17,1 secunde, depășind vechiul record de 16,7 secunde și s-a putut observa pe 4 martie 2019, potrivit OMM, ai cărui experţi se bazează pe tehnologia satelitară pentru a realiza aceste măsurători.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

În mod normal, fulgerele nu se întind mai mult de 16 kilometri și durează mai puțin de o secundă, a declarat Randall Cerveny, de la Universitatea de Stat din Arizona, șef al confirmării înregistrărilor pentru organizația meteorologică, notează The Guardian.

„Aceste două recorduri de fulgere sunt absolut extraordinare”, a spus Cerveny.

„Ambele fulgere au fost înregistrate la câteva mii de metri deasupra solului, așa că nimeni nu a fost în pericol”, a spus el.

Însă, de-a lungul timpului, au fost înregistrate şi alte tipuri de recorduri asociate fulgerelor. De exemplu, cel mai mortal fulger cu „impact direct” s-a produs, în 1975, în Zimbabwe, când douăzeci și unu de persoane au fost ucise dintr-o singură lovitură în timp ce se adăposteau într-o colibă.