• În noiembrie anul trecut, China a declarat că un raport declasificat al serviciilor de informații americane, în care se afirma că este plauzibil ca pandemia să fi fost provocată într-un laborator, nu este științific și nu are credibilitate.
  • China a negat în mod constant acuzațiile potrivit cărora virusul a fost scăpat dintr-un laborator specializat din orașul Wuhan.
  • Fără cooperare internațională, ar putea fi imposibil să se afle mai multe.

Șeful OMS discută cu China despre colaborarea cu privire la originile COVID. Tedros Adhanom Ghebreyesus a făcut presiuni asupra Beijingului pentru a oferi mai multe informații cu privire la originea COVID-19. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-a întâlnit cu premierul chinez pentru a discuta despre COVID-19, inclusiv despre ancheta blocată privind originile pandemiei.

Întâlnirea dintre Tedros Adhanom Ghebreyesus și Li Keqiang de sâmbătă a avut loc în contextul în care problema originii coronavirusului a tensionat relațiile dintre China și Occident. Directorul general al OMS, aflat în vizită la Beijing pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, a postat pe Twitter o fotografie în care cei doi stau împreună cu oficiali într-o sală de ședințe. Ghebreyesus a făcut anterior presiuni asupra Chinei pentru a fi mai comunicativă în ceea ce privește datele și informațiile legate de originea virusului.

„Încântat să mă întâlnesc cu premierul Li Keqiang„, a scris Tedros pe Twitter sâmbătă. „Am discutat despre COVID-19 și despre necesitatea unui efort agresiv privind VaccinEquity în acest an pentru a vaccina 70% din toate populațiile„, a spus el, referindu-se la campania OMS pentru un acces echitabil la vaccinuri în întreaga lume.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Am discutat, de asemenea, despre necesitatea unei colaborări mai puternice în ceea ce privește originea virusului COVID-19, întemeiată pe știință și dovezi„, a adăugat el. Unde, când și cum a apărut virusul rămâne unul dintre misterele centrale ale COVID-19, care a ucis peste șase milioane de persoane în întreaga lume. Statele Unite și alte țări au criticat China pentru că a întârziat schimbul de informații atunci când virusul a apărut acolo în 2019.

În decembrie, OMS a declarat că Beijingul încă nu a dezvăluit unele date timpurii care ar putea ajuta la identificarea originii și a cerut o a doua fază a unei investigații în acest sens. Anul trecut, OMS a înființat Grupul consultativ științific privind originile noilor agenți patogeni (SAGO) și a solicitat Chinei să furnizeze date brute pentru a contribui la orice nouă investigație. China a refuzat, invocând normele privind confidențialitatea pacienților.

Un studiu comun al Chinei și al OMS, publicat anul trecut, a exclus cu totul teoria conform căreia COVID-19 ar fi provenit dintr-un laborator, afirmând că cea mai probabilă ipoteză este aceea că a infectat oamenii în mod natural, probabil prin intermediul comerțului cu animale sălbatice.