• Încă din primele zile ale primei sale campanii prezidențiale, Donald Trump a contestat în mod agresiv pilonii politicii externe republicane care au definit partidul încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
  • Suedia și Finlanda au renunțat la neutralitatea lor de mult timp și s-au pregătit cu ideea de a se alătura NATO, extinzând o alianță pe care Trump a continuat să o critice săptămâna aceasta.
  • Germania, o țară pe care Trump a încercat ani de zile să o convingă să cheltuiască mai mult pentru apărarea sa, a încălcat politica sa de lungă durată de după cel de-al Doilea Război Mondial, trimițând arme antitanc și rachete sol-aer în Ucraina și promițând să își mărească dramatic bugetul pentru apărare.

Încă din primele zile ale primei sale campanii prezidențiale, Donald Trump a contestat în mod agresiv pilonii politicii externe republicane care au definit partidul încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a scris AP.

Dar invazia brutală a Rusiei în Ucraina reprezintă un test serios pentru Trump și pentru doctrina sa „America First”, într-un moment în care acesta se gândește la o nouă candidatură la președinție și se folosește de alegerile de la mijlocul mandatului din acest an pentru a continua să îndoaie Partidul Republican după voința sa. El este în mare parte singur în lauda sa susținută la adresa președintelui rus Vladimir Putin, pe care îl consideră „inteligent”, o evaluare pe care a reiterat-o săptămâna trecută în timpul discursurilor adresate donatorilor și activiștilor conservatori.

Între timp, parteneriatele multinaționale pe care Trump le-a subminat în mod repetat, au permis Occidentului să se unească rapid pentru a împiedica economia Rusiei prin sancțiuni coordonate. Alianța NATO, pe care Trump a catalogat-o cândva drept „învechită”, își încordează puterea ca o contracarare a agresiunii Rusiei.

Recomandări

UNDE SCHIEZI AZI?
BYE, BYE GALLIANO!
RIRI PRIMEȘTE AUTOGRAF
GEN Z SE SIMTE NEIUBITĂ
CREȘTE CONSUMUL INDIVIDUAL PER CAPITA
NU AJUNG ACASĂ!

Poate cel mai fundamental, războiul este un nou memento, spun observatorii, că SUA nu pot ignora pur și simplu problemele lumii, chiar dacă aceasta este uneori o modalitate atractivă din punct de vedere politic de a se conecta cu alegătorii care se confruntă cu propriile lor lupte zilnice.

Nu este clar dacă unitatea occidentală care s-a impus împotriva Rusiei poate fi susținută dacă războiul se intensifică, se extinde dincolo de Ucraina sau se prelungește pe termen nelimitat. Iar după două decenii de eșecuri ale politicii externe americane, inclusiv războiul din Irak și retragerea ratată din Afganistan, mulți americani abordează momentul cu prudență.

În ajunul invaziei Rusiei, doar 26% dintre americani au declarat că sunt de acord ca SUA să joace un rol major în conflict, potrivit unui sondaj realizat de The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research.

Trump susține că Rusia nu ar fi atacat niciodată Ucraina în timpul mandatului său

Suedia și Finlanda au renunțat la neutralitatea lor de mult timp și s-au pregătit cu ideea de a se alătura NATO, extinzând o alianță pe care Trump a continuat să o critice săptămâna aceasta. Germania, o țară pe care Trump a încercat ani de zile să o convingă să cheltuiască mai mult pentru apărarea sa, a încălcat politica sa de lungă durată de după cel de-al Doilea Război Mondial, trimițând arme antitanc și rachete sol-aer în Ucraina și promițând să își mărească dramatic bugetul pentru apărare.

Trump și aliații săi insistă asupra faptului că Rusia nu ar fi invadat niciodată Ucraina dacă el ar fi fost încă președinte. Iar Rusia nu a făcut mișcări agresive în timpul mandatului său, lucru pe care foștii consilieri și alții îl atribuie comportamentului său neregulat și amenințărilor directe care i-au lăsat pe liderii mondiali nesiguri cu privire la modul în care Trump ar răspunde la o provocare.

Decizia de a-l apăra în continuare pe Putin l-a izolat de propriul său partid

În timp ce urmărește să joace un rol semnificativ în alegerile intermediare din acest an și să candideze din nou la președinție în 2024, Trump a arătat puțin interes în a-și calibra abordarea față de Putin.

Fostul secretar de stat Mike Pompeo, care a pus bazele propriei sale potențiale candidaturi prezidențiale, a abandonat în mare parte limbajul pentru care a fost criticat înainte de invazie, când îl numise pe Putin „foarte capabil” și spusese că are „un respect enorm pentru el”. Chiar și Tucker Carlson, popularul prezentator al postului Fox News, care a chestionat în mod deschis de ce nu ar trebui să fie de partea Rusiei în ceea ce privește Ucraina, a încercat să revină asupra retoricii sale pro-Rusia, spunând: „Am fost luați prin surprindere de întreaga situație”.

Acest lucru l-a lăsat pe Trump relativ izolat, apărându-și decizia de a-l cataloga pe Putin drept „inteligent” și criticând răspunsul lui Biden și al altor lideri occidentali, chiar dacă a denunțat invazia ca fiind „oribilă” și un „lucru foarte trist pentru lume”.

„NATO are bani acum, dar nu își face treaba pe care ar trebui să o facă”, a declarat el în această săptămână la Fox Business. „Este aproape ca și cum ar sta deoparte”.

Acest lucru i-a atras reproșuri din partea unora din partidul său.

Într-un discurs ținut vineri seară în fața finanțatorilor republicani, Pence a apărat cu tărie NATO și i-a admonestat pe cei care l-au apărat pe Putin, în timp ce și el pregătește o candidatură la președinție.

„Nu există loc în acest partid pentru apologeții lui Putin”, a spus el, potrivit comentariilor sale pregătite. „Există loc doar pentru campionii libertății”, a conchis Pence.