• Presiunea impusă de Biden asupra ţărilor din Golf se ciocneşte de relaţiile „Ţarului” cu OPEC.
  • Oligarhii ruși se retrag spre Emirate, acolo unde Vladimir Putin este încă influent.
  • Sunt zone ale lumii în care oligarhii ruși găsesc întotdeauna o primire discretă şi utilă.

Lumea arabă şi Rusia au interese comune, apreciază occidentul, iar presiunea lui Biden asupra ţărilor din Golf se ciocneşte de relaţiile „Ţarului” cu OPEC. Fugăriţi din Saint Tropez, alungaţi de băncile britanice şi elveţiene, oligarhii ruși găsesc în Emirate un paradis fiscal şi bancar primitor. În Golf şi în lumea arabă în general, Rusia este mai puţin strânsă cu uşa: culege roadele expansionismului său în Siria şi în alte părţi şi este respectată pentru rolul său militar.

Jocul petrolului este decisiv. Atâta timp cât barilul de ţiţei rămâne peste 110 de dolari, Putin continuă să încaseze suficient pentru a-şi finanţa agresiunea, sunt de părere analiştii financiari din zona petro-dolarilor.

Cele două ţări care i-ar putea pune probleme Rusiei în privinţa ţiţeiuui

De-a lungul anilor, Rusia a construit o relaţie excelentă cu OPEC până în punctul în care cartelul a fost redenumit OPEC+ (plus Moscova, de fapt). Emiratele şi Arabia Saudită i-ar putea crea mari dificultăţi lui Putin, dacă ar vrea să crească producţia şi deci să scadă preţurile. Sunt singurele două naţiuni care au o capacitate mare de producţie neutilizată.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI
COP 29 VA FI DESPRE PACE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
DEZASTRU ÎN BRAZILIA DIN CAUZA PLOILOR

În somptuoasele hoteluri de 7 stele din Dubai, unde rusă se vorbeşte mult mai mult decât arabă şi unde sunt strânse apartamente care costă 5.000 de euro pe noapte, dezvăluie că mulţi oligarhi ruși probabil aveau un plan B gata de pregătit.

Deşi puterea sancţiunilor occidentale este fără precedent, există zone ale lumii în care oligarhii care s-au îmbogăţit de pe urma lui Putin găsesc întotdeauna o primire discretă şi utilă.

Aliații G7 vor căuta săptămâna viitoare să se coordoneze pentru a lua în vizor „prietenii” ruși ai lui Putin și se vor strădui să se asigure că Rusia și elitele sale nu pot folosi activele cripto pentru a ocoli sancțiunile.