- Prețul pastilelor de iodură de potasiu, un potențial ajutor de supraviețuire, a crescut pe Amazon cu aproximativ 50% de când a început invazia.
- Dar de ce cumpără oamenii pastilele și dacă acestea ar fi de fapt de ajutor în cazul unei explozii?
- Iodura de potasiu poate ajuta, dar numai până la un anumit punct. Aceasta împiedică tiroida, o glandă din gât, să absoarbă iodul radioactiv.
Prețul pastilelor de iodură de potasiu, un potențial ajutor de supraviețuire, a crescut pe Amazon cu aproximativ 50% de când a început invazia, anunță The Economist.
Advertisment
Unul dintre cele mai îngrozitoare pericole ale unei arme nucleare strategice (așa cum sunt cunoscute cele care distrug orașe, montate pe rachete balistice intercontinentale) este cantitatea urisașă de radiații pe care le-ar elibera. După un atac, precipitațiile radioactive ar cădea din cer, otrăvindu-i pe cei expuși la ele. Acest lucru poate duce la boli grave și la moarte. Iodura de potasiu poate ajuta, dar numai până la un anumit punct. Aceasta împiedică tiroida, o glandă din gât, să absoarbă iodul radioactiv.
Pastilele au fost distribuite în urma exploziilor unor centrale nucleare și există dovezi care sugerează că funcționează: studiile efectuate după dezastrul de la Cernobîl au arătat că rezidenții locali care au luat pastilele au avut niveluri mai scăzute de iod radioactiv în tiroide decât s-ar fi așteptat în caz contrar. Din acest motiv, unele țări, inclusiv America și Marea Britanie, au stocuri de pastile.
Recomandări
Dar ele nu sunt un leac. Pastilele de iodură de potasiu nu fac decât să împiedice tiroida să absoarbă iodul radioactiv. Ele nu protejează alte părți ale corpului și nu vă protejează de alte elemente radioactive, cum ar fi cesiu, americiu și stronțiu. Pastilele nu vă pot proteja nici de multe alte pericole mai imediate pe care le prezintă o explozie nucleară. Se crede că rachetele cele mai distructive ale Rusiei au un randament exploziv maxim de aproximativ opt megatone (8.000 de kilotone), deși această cifră este doar o estimare aproximativă. Explozia termică a unei astfel de bombe ar avea o rază de aproximativ 30 km de la punctul zero. Dacă ar fi detonată deasupra Pieței Trafalgar, ar cuprinde aproape toată Londra, provocând arsuri grave persoanelor pe care le-ar atinge. Explozia de aer care ar urma ar distruge clădiri.
Dar chiar dacă ați supraviețui unei explozii nucleare, v-ați putea dori să nu o fi făcut. Studiile din anii 1980 au sugerat că un schimb nuclear între Rusia și America ar duce la o „iarnă nucleară” în care fumul și funinginea blochează razele soarelui, scăzând temperaturile globale și îngreunând cultivarea alimentelor. Cercetătorii nu sunt de acord cu privire la cât de gravă ar fi o astfel de iarnă. Ar fi mai bine să nu aflăm niciodată.
Partenerii noștri