• Aproape 88% din populația Indoneziei este musulmană, iar consumul de alcool este interzis în islam.
  • Lanțul de magazine a anunțat o ofertă promoțională prin care oferea în fiecare joi o sticlă de gin gratuită bărbaților cu numele Mohammad și femeilor cu numele Maria.
  • Andreas Harsono, cercetător în Indonezia la Human Rights Watch, a declarat că legea blasfemiei și o lege care reglementează activitatea online în țară devin „din ce în ce mai periculoase”.

Autoritățile indoneziene au acuzat șase angajați ai unui bar de blasfemie, după ce au stârnit un val de indignare pentru o promoție care oferea băuturi gratuite persoanelor cu numele Mohammad și Maria.
Douăsprezece puncte de vânzare ale popularului lanț de baruri indonezian Holywings au fost sigilate marți în capitala Jakarta, după ce autoritățile au retras autorizația de funcționare.

Într-o postare pe rețelele de socializare, care a fost ștearsă, lanțul a anunțat o ofertă promoțională prin care oferea în fiecare joi o sticlă de gin gratuită bărbaților cu numele Mohammad și femeilor cu numele Maria. Promoția băuturilor a stârnit indignare în rândul grupurilor religioase din cea mai mare țară cu majoritate musulmană din lume, ceea ce a dus la plângeri care au determinat o investigație a barului.
Zeci de membri ai Unității de Poliție a Serviciului Civil s-au deplasat la cele 12 puncte de vânzare pentru a sigila clădirile și au lipit bannere în afara spațiilor, anunțând închiderea activităților comerciale în punctele de vânzare ale Holywings.

„Oricine va distruge și va încălca acest anunț va fi urmărit penal în conformitate cu legislația în vigoare. Astfel, trebuie respectat și ascultat în totalitate”, scria pe bannere, potrivit Voice of Indonesia. Guvernul din Jakarta a precizat, într-o declarație pe site-ul său, că lanțul de restaurante nu avea licențe pentru a servi alcool.

Recomandări

CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE
AMENINȚĂRI DIN 2013
CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?

Aproape 88% din populația Indoneziei este musulmană, iar consumul de alcool este interzis în islam.
Șase persoane, printre care directorul de creație al Holywings și șeful echipei sale de promovare, au fost inculpate în temeiul legii stricte a țării privind blasfemia, care prevede o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare, precum și alte acuzații.

„Nu avem nicio intenție de a asocia religia cu promovarea noastră și, prin urmare, ne cerem scuze profund publicului”, a declarat conducerea barului. Criticii legii indoneziene privind blasfemia au declarat că legislația este folosită pentru a eroda reputația de lungă durată a țării pentru toleranță și diversitate.

Andreas Harsono, cercetător în Indonezia la Human Rights Watch, a declarat că legea blasfemiei și o lege care reglementează activitatea online în țară devin „din ce în ce mai periculoase”. „Aceste șase persoane au făcut doar o promovare a alcoolului, poate ridicolă în această țară din ce în ce mai islamică, dar nu este deloc o infracțiune conform standardelor internaționale”, a spus el.

Legea blasfemiei a fost folosită în principal împotriva celor care se consideră că au insultat islamul. În 2017, fostul guvernator al Jakartei, Basuki Ahok Purnama, un bărbat creștin, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru acuzații de blasfemie, care au fost considerate pe scară largă drept o mișcare politică.