• Vineri, orașele Tokamachi și Tsunan au stabilit recorduri de căldură din toate timpurile, în timp ce alte câteva orașe au doborât recorduri lunare.
  • În Statele Unite, Serviciul Național de Meteorologie a ținut 30 de milioane de americani sub un fel de avertizare de căldură pe fondul unor temperaturi record.
  • Suferința și pericolul pentru sănătate sunt mai intense în rândul celor care nu au aer condiționat sau care lucrează în aer liber.

De la vârfurile înzăpezite ale Tibetului până la insula tropicală Hainan, China este sufocată de cel mai grav val de căldură din ultimele decenii, în timp ce precipitațiile au atins recorduri în luna iunie. Căldura extremă lovește și Japonia, iar vremea provoacă probleme în alte părți ale lumii, în condițiile în care oamenii de știință spun că toate caracteristicile schimbărilor climatice sunt evidente și că se așteaptă și mai multă încălzire în acest secol.

Provinciile nord-estice Shandong, Jilin și Liaoning au înregistrat în iunie cele mai ridicate niveluri de precipitații înregistrate vreodată, în timp ce media națională de 112,1 milimetri a fost cu 9,1% mai mare decât în aceeași lună a anului trecut, a declarat marți într-un raport Administrația Meteorologică din China.

De asemenea, temperatura medie la nivel național a atins 21,3 grade Celsius în iunie, în creștere cu 0,9 C față de aceeași lună din aceeași perioadă a anului trecut și cea mai ridicată din 1961. Nu se întrevede nicio ușurare, fiind prognozate temperaturi mai ridicate decât de obicei și precipitații în mare parte din țară pe parcursul lunii iulie, a precizat administrația.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
PARISUL LUMINAT
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ

În provincia nordică Henan, Xuchang a atins 42,1 C (107,8 F) și Dengfeng 41,6 C (106,9 F) pe 24 iunie pentru cele mai fierbinți zile înregistrate, potrivit lui Maximiliano Herrera, care urmărește fenomenele meteo extreme la nivel mondial.

De asemenea, China a înregistrat inundații sezoniere în mai multe părți ale țării, provocând suferință pentru sute de mii de oameni, în special în sudul țării, care este cel mai afectat de precipitații, precum și de taifunurile care vin dinspre Marea Chinei de Sud.

China nu este singura țară care se confruntă cu temperaturi mai ridicate și vreme mai instabilă. În Japonia, autoritățile au avertizat că rețeaua electrică va fi supusă unui stres mai mare decât de obicei și au îndemnat cetățenii să economisească energia.

Recorduri de căldură în Japonia

Oficialii japonezi au anunțat cel mai devreme sfârșitul sezonului ploios anual de vară de când agenția națională de meteorologie a început să țină evidența în 1951. De obicei, ploile temperează căldura verii, adesea până în luna iulie.

Vineri, orașele Tokamachi și Tsunan au stabilit recorduri de căldură din toate timpurile, în timp ce alte câteva orașe au doborât recorduri lunare.

Mari părți ale emisferei nordice au cunoscut călduri extreme în această vară, regiuni din Arctica rusă, în mod normal rece, până în sudul american, în mod tradițional sufocant, înregistrând temperaturi și umiditate neobișnuit de ridicate.