• Cu cât adăugați mai frecvent sare în mâncare, cu atât crește riscul de mortalitate prematură și de scădere a speranței de viață.
  • Pe o perioadă medie de nouă ani de urmărire, oamenii de știință au declarat că au documentat 18.474 decese premature.
  • Persoanele care scoteau mereu solnița de sare aveau un risc cu 28% mai mare de a muri prematur.

Medicii din SUA și Elveția au publicat un studiu care arată că persoanele care adaugă sare în mâncare după ce aceasta a fost deja gătită sunt mai predispuse la o moarte prematură. Peste 500.000 de participanți din Marea Britanie au completat un chestionar privind obiceiurile alimentare și au fost întrebați dacă adaugă sare în plus în mâncare. Pe o perioadă medie de nouă ani de urmărire, oamenii de știință au declarat că au documentat 18.474 decese premature.

Autorii studiului au scris că, cu cât adăugați mai frecvent sare în mâncare, cu atât crește riscul de mortalitate prematură și de scădere a speranței de viață. De fapt, persoanele care scoteau mereu solnița de sare aveau un risc cu 28% mai mare de a muri prematur.

Din câte știu eu, studiul nostru este primul care evaluează relația dintre adăugarea de sare în alimente și moartea prematură, a declarat profesorul Lu Qi de la Universitatea Tulane, într-o declarație de presă. Chiar și o reducere modestă a aportului de sodiu, prin adăugarea de mai puțină sare sau fără sare în alimente la masă, este posibil să aibă ca rezultat beneficii substanțiale pentru sănătate.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Dacă totuși poftiți la alimente sărate, există o veste bună. Deoarece fructele și legumele sunt pline de potasiu, acestea pot ajuta la compensarea pericolelor unui aport ridicat de sare. Rezultatele studiului arată că beneficiile nu au fost semnificative din punct de vedere statistic, dar Qi a spus în comunicat că fructele și legumele au beneficii protectoare care pot reduce șansele de moarte prematură.

Qi a spus că este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege mai bine obiceiurile noastre alimentare și modul în care acestea ne afectează organismul, așa că este posibil să existe o speranță, undeva, că cei mai săraci dintre noi vor găsi o soluție.