• Roșcova, planta leguminoasă fără grăsimi, care înlocuiește pudra de cacao.
  • Denumirea sa științifică este Ceratonia siliqua și se găsește în principal în regiunile Europei din apropierea Mediteranei.
  • Este o leguminoasă dulce cu un gust atât de asemănător cu cacaua încât a fost adesea folosită ca înlocuitor al pudrei de cacao, dar cu un conținut de grăsimi aproape inexistent.

Cacaua, atunci când este inclusă în cantități corecte într-o dietă echilibrată, este un produs sănătos, cu mai multe proprietăți benefice pentru organismul nostru. Cu toate acestea, conținutul său ridicat de grăsimi îl face nepotrivit pentru unele persoane.

Ceea ce puțini știu este că există o leguminoasă dulce cu un gust atât de asemănător încât a fost adesea folosită ca înlocuitor al pudrei de cacao, dar cu un conținut de grăsimi aproape inexistent. Este vorba despre roșcove, care abundă în special în Spania.

Un aliment cu multe proprietăți

Denumirea sa științifică este Ceratonia siliqua și se găsește în principal în regiunile Europei din apropierea Mediteranei și în unele părți ale Americii de Sud, habitate în care s-a răspândit prin acțiunea omului din leagănul său inițial din Asia de Sud-Vest.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

În mod tradițional, roșcovele au fost cultivate pentru utilizarea lor ca furaj pentru animale, ignorându-se parțial conținutul ridicat de nutrienți benefici pentru oameni: păstăile și semințele sale conțin vitaminele A, B1, B3 și D și minerale precum magneziu, potasiu, calciu, fosfor și zinc. Toate acestea, după cum am spus, cu abia 1% grăsime. De asemenea, conține o serie de componente (mucilagii, pectină, lignină) care explică utilizarea sa medicinală.

Aceste proprietăți o fac ideală pentru unele persoane, cum ar fi diabeticii (gustul său dulce înseamnă că poate fi folosit pentru a face dulciuri care nu necesită cantități mari de zahăr și conține fibre alimentare și proteine, ceea ce ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge după mese), cei care sunt intoleranți la gluten sau celiaci (roșcovele pot fi folosite pentru a face făinuri fără gluten) sau cei care au un nivel excesiv de ridicat de colesterol.

De la înlocuitor la superaliment

De mult timp, utilizarea sa în alimentația umană a fost curios de puțin frecventă. O excepție notabilă a fost în perioadele de foamete.

În astfel de ocazii, când accesul la anumite alimente putea deveni foarte dificil, nu era neobișnuit ca zonele producătoare de roșcove să recurgă la acest produs pentru a înlocui produse dulci precum cafeaua, ciocolata sau melasa.

Când situația s-a îmbunătățit, acești înlocuitori au fost adesea abandonați în favoarea produsului original, iar rolul roșcovei în gastronomie a fost din nou uitat. Cu toate acestea, în ultima vreme, a cunoscut o oarecare revenire, în special în domeniul „superalimentelor” pentru sportivi.