- Haiti a anunțat o captură rară de arme în containere de marfă: 18 arme militare, patru pistoale de 9 mm, 14.646 de cartușe și 50.000 de dolari în bani falși.
- Încurajate de lipsa de acțiune a poliției, bandele au devenit din ce în ce mai active în unele zone.
- Consiliul de Securitate al ONU a cerut statelor membre să interzică transferul de arme de calibru mic către națiunea caraibiană, dar nu a ajuns la un embargou total cerut de China.
Violențele comise de bande au ucis sau rănit cel puțin 234 de persoane în perioada 8-12 iulie în Cite Soleil, un cartier sărac și dens populat din capitala Port-au-Prince, a anunțat sâmbătă Organizația Națiunilor Unite. Tulburările au izbucnit între două facțiuni rivale, iar poliția orașului, slab echipată și cu personal insuficient, nu a reușit să intervină, blocând locuitorii în casele lor, incapabili să iasă afară nici măcar pentru mâncare și apă.
Advertisment
Întrucât multe dintre casele din cartierele sărace sunt făcute din tablă, locuitorii au căzut victime ale gloanțelor rătăcite. Ambulanțele nu au putut ajunge la cei care aveau nevoie de ajutor.
„Majoritatea victimelor nu erau implicate direct în bande și au fost vizate direct de elemente ale bandelor. Am primit, de asemenea, noi rapoarte de violență sexuală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru drepturile omului, Jeremy Laurence. La începutul acestei săptămâni, Rețeaua Națională de Apărare a Drepturilor Omului, o organizație haitiană, stabilise un bilanț de 89 de morți, 16 persoane date dispărute și 74 de răniți.
Recomandări
Pentru cele șase luni, din ianuarie până în iunie, biroul ONU pentru drepturile omului a stabilit un bilanț de 934 de morți și alte 684 de persoane rănite. De asemenea, un total de 680 de răpiri au avut loc în această perioadă, a precizat biroul.
„Suntem profund îngrijorați de înrăutățirea violenței în Port-au-Prince și de creșterea numărului de încălcări ale drepturilor omului comise de bandele puternic înarmate împotriva populației locale”, a declarat Laurence.
„Îndemnăm autoritățile să se asigure că toate drepturile omului sunt protejate și plasate în centrul și în fața răspunsurilor lor la criză”. Agențiile umanitare spun că multe zone sunt imposibil de accesat din cauza condițiilor periculoase.
„Facem apel la cei care sunt responsabili și susțin această violență armată să renunțe imediat și să respecte viețile și mijloacele de trai ale tuturor haitienilor, dintre care majoritatea trăiesc în sărăcie extremă”, a declarat Laurence. Mumuza Muhindo, șeful misiunii locale a organizației Medici fără frontiere, a declarat pentru AFP că grupul său a operat în medie 15 pacienți pe zi în timpul creșterii violențelor.
În Cite Soleil se află un terminal petrolier care aprovizionează capitala și tot nordul Haiti, astfel încât confruntările au avut un efect devastator asupra economiei regiunii și asupra vieții de zi cu zi a oamenilor. Benzinăriile din Port-au-Prince nu au combustibil de vânzare, ceea ce a dus la creșterea prețurilor pe piața neagră.