• La scurt timp după ce Pelosi a aterizat, China a anunțat exerciții cu focuri reale.
  • Forțele aeriene chineze au zburat, de asemenea, un contingent relativ mare de 21 de avioane de război.
  • Administrația președintelui american Joe Biden a încercat să reducă tonul vizitei.

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, care s-a întâlnit cu liderii din Taiwan în ciuda avertismentelor Chinei, a declarat miercuri că ea și alți membri ai Congresului din delegația în vizită arată că nu vor renunța la angajamentul lor față de insula autonomă.

Astăzi, lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație, a declarat ea într-un scurt discurs în timpul unei întâlniri cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen. Determinarea Americii de a păstra democrația, aici în Taiwan și în întreaga lume, rămâne de fier.

China, care revendică Taiwanul ca teritoriu al său și se opune oricărui angajament al oficialilor taiwanezi cu guvernele străine, a anunțat multiple exerciții militare în jurul insulei și a emis o serie de declarații dure după ce delegația a aterizat în capitala taiwaneză, Taipei, marți seară.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Călătoria lui Pelosi a sporit tensiunile dintre SUA și China mai mult decât vizitele altor membri ai Congresului, din cauza poziției sale la nivel înalt de lider al Camerei Reprezentanților. Ea este primul președinte al Camerei care vine în Taiwan în ultimii 25 de ani, de la Newt Gingrich în 1997.

Tsai, mulțumindu-i lui Pelosi pentru decenii de sprijin pentru Taiwan, i-a oferit președintelui Camerei Deputaților o distincție civilă, Ordinul Norilor Propici. În remarcile sale, ea a fost mai ascuțită în privința amenințărilor chinezești decât a fost Pelosi.

În fața unor amenințări militare sporite în mod deliberat, Taiwanul nu va da înapoi, a spus Tsai. Vom susține cu fermitate suveranitatea națiunii noastre și vom continua să menținem linia de apărare a democrației. La scurt timp după ce Pelosi a aterizat, China a anunțat exerciții cu focuri reale care vor începe marți seara și un exercițiu de patru zile începând de joi în apele din toate părțile insulei.

Forțele aeriene chineze au zburat, de asemenea, un contingent relativ mare de 21 de avioane de război, inclusiv avioane de vânătoare, spre Taiwan. Pelosi a menționat că sprijinul pentru Taiwan este bipartizan în Congres și a lăudat democrația insulei.

Accentul ei a fost întotdeauna același, a spus ea, întorcându-se la vizita sa din 1991 în Piața Tiananmen din Beijing, când ea și alți legislatori au desfășurat un mic banner de susținere a democrației, la doi ani după o represiune militară sângeroasă asupra protestatarilor din piață. Acea vizită a fost, de asemenea, despre drepturile omului și despre ceea ce ea a numit transferuri periculoase de tehnologie către țări necinstite”.

Ce ne pot învăța cele 3 crize din trecut din Strâmtoarea Taiwan despre tensiunile dintre SUA și China în prezent

Pelosi va vizita un muzeu al drepturilor omului din Taipei mai târziu miercuri, înainte de a pleca spre Coreea de Sud, următoarea oprire dintr-un turneu asiatic care include, de asemenea, Singapore, Malaezia și Japonia.

Pelosi, care conduce călătoria împreună cu alți cinci membri ai Congresului, s-a întâlnit mai devreme miercuri cu reprezentanți ai legislativului din Taiwan.

Vizita doamnei președinte a Parlamentului în Taiwan cu delegația, fără teamă, este cea mai puternică apărare a susținerii drepturilor omului și a consolidării valorilor democrației și libertății, a declarat Tsai Chi-chang, vicepreședintele legislativului taiwanez, în semn de bun venit.

Administrația președintelui american Joe Biden a încercat să reducă tonul vizitei, insistând asupra faptului că nu există nicio schimbare în politica americană de lungă durată o singură Chină, care recunoaște Beijingul, dar permite relații informale și legături de apărare cu Taipei.

Pelosi a declarat că delegația sa are greutate, inclusiv Gregory Meeks, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, și Raja Krishnamoorthi din partea Comisiei pentru informații a Camerei.

De asemenea, ea a menționat-o pe reprezentanta Suzan DelBene, despre care Pelosi a spus că a avut un rol esențial în adoptarea unui proiect de lege de 280 de miliarde de dolari menit să stimuleze producția și cercetarea americană în domeniul cipurilor semiconductoare – o industrie în care Taiwanul domină și care este vitală pentru electronica modernă.