• Temperaturile medii din perioada iunie-august au fost cele mai ridicate cel puțin din 1991 încoace.
  • Monitorul climatic al UE a declarat că temperaturile medii din perioada iunie-august au depășit recordul anterior, stabilit în 2021.
  • Temperaturile medii au fost ,,cu aproximativ 1,34 grade Celsius peste media din 1991-2020 pentru sezonul estival” .

Vara anului 2022, marcată de mai multe episoade de caniculă şi de o secetă severă asociată încălzirii climei de pe Terra, a fost cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată în Europa de la începutul măsurătorilor meteorologice, potrivit Bloomberg.

Temperaturile medii au fost ,,cele mai ridicate, atât pentru luna august, cât şi pentru întreaga vară” , depăşind în perioada celor trei luni estivale cu 0,4 grade Celsius valoarea medie din 2021, care reprezenta precedentul record în materie, au precizat specialiştii din programul Copernicus într-un comunicat.

Temperaturile medii au fost ,,cu aproximativ 1,34 grade Celsius peste media din 1991-2020 pentru sezonul estival” , au adăugat ei.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Pentru luna august 2022, valorile de temperatură au fost ,,de departe cele mai mari” înregistrate de la debutul măsurătorilor, fiind ,,cu 1,72 grade Celsius peste media din 1991-2020” .

,,O serie intensă de canicule în toată Europa, însoţită de condiţii neobişnuite de secetă, a dus la o vară a extremelor, cu recorduri de temperatură, de secetă şi de incendii” , a subliniat în acelaşi comunicat Freja Vamborg, coordonatoare ştiinţifică la Centrul European pentru Prognoze Meteo pe termen Mediu (ECMWF).

,,Seceta şi incendiile din numeroase regiuni ale Europei au afectat societatea şi natura în diverse feluri” , a adăugat Freja Vamborg. Ea a reamintit totodată că ,,precedentul record data doar de un an”.