• Atunci când un ceas intern normal al corpului este perturbat poate avea un impact negativ asupra stării de spirit și a bunăstării emoționale a unei persoane.
  • Efectele negative par să fie cu atât mai grave cu cât ceasul biologic este zădărnicit mai mult timp.
  • Echilibrul de hormoni al organismului uman tipic fluctuează pe parcursul zilei pe baza ceasului circadian.

Potrivit unor noi cercetări, limitarea mesei de prânz la orele de zi ar putea ajuta la reducerea șanselor de a dezvolta depresie sau anxietate. Atunci când un ceas intern normal al corpului este perturbat, cum ar fi faptul de a fi treaz în timpul orelor obișnuite de somn doar ca să mănânci, acest lucru poate avea un impact negativ asupra stării de spirit și a bunăstării emoționale.

Studiile sugerează că, chiar și după ani de zile petrecuți într-o listă de ture de noapte, corpul nostru nu se va adapta pe deplin la programul modificat. De fapt, efectele negative par să fie cu atât mai grave cu cât ceasul biologic este zădărnicit mai mult timp.

Descoperirile noastre deschid ușa pentru o nouă strategie comportamentală de somn/circadiană care ar putea fi benefică și pentru persoanele care se confruntă cu tulburări de sănătate mintală, spune neurologul Sarah Chellappa, care a ajutat la realizarea studiului randomizat în timp ce lucra la Brigham and Women’s Hospital din Boston.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Studiul nostru se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care constată că strategiile care optimizează somnul și ritmurile circadiene pot ajuta la promovarea sănătății mintale.

Echilibrul de hormoni al organismului uman tipic fluctuează pe parcursul zilei pe baza ceasului circadian, iar dovezile sugerează că mesele de noapte pot interveni în metabolism. Acesta ar putea fi o parte din motivul pentru care lucrătorii în schimburi tind să aibă un indice de masă corporală mai mare și un raport talie/șold mai mare decât lucrătorii de zi.

Controlul glicemic deficitar este, de asemenea, un factor de risc comun pentru perturbarea stării de spirit. În plus, depresia și obezitatea merg adesea mână în mână într-un cerc vicios care crește riscul și gravitatea ambelor afecțiuni.

Pe parcursul a două săptămâni, 19 participanți au fost supuși la simularea muncii de noapte în cadrul unui studiu randomizat și controlat. Mesele în rândul unei jumătăți a grupului au fost consumate atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții, în timp ce cealaltă jumătate a mâncat doar în timpul zilei. Toate celelalte părți ale procesului au fost aceleași, inclusiv caloriile consumate, durata somnului, activitatea fizică și condițiile de iluminare.

Atunci când lucrătorilor de noapte simulați li s-au servit mese atât ziua, cât și noaptea (așa cum se întâmplă frecvent în cazul multor lucrători în schimburi), autorii au constatat o creștere cu 26 la sută a nivelurilor de dispoziție asemănătoare depresiei și o creștere cu 16% a nivelurilor de dispoziție asemănătoare anxietății, în comparație cu o măsurătoare de referință. Grupul care a mâncat doar în timpul zilei nu a raportat astfel de schimbări de dispoziție.