• Beijingul a lansat recent cele mai mari exerciții militare din istorie în jurul insulei.
  • De zeci de ani, SUA au menținut o politică de așa-numită „ambiguitate strategică” cu privire la Taiwan.
  • De câteva luni, Biden pare să împingă politica americană într-o direcție mai conflictuală.

Președintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite ar trimite soldați pentru a apăra Taiwanul în cazul în care acesta ar fi invadat de China. Comentariile sale au părut să confirme o întărire a sprijinului Washingtonului pentru insulă și o îndepărtare de la politica sa de a nu dezvălui dacă ar interveni într-un război.

Întrebat în timpul unui interviu din cadrul emisiunii 60 Minutes difuzat duminică pe CBS dacă forțele americane ar apăra insula democratică de 23,5 milioane de locuitori pe care China o revendică ca fiind a sa, Biden a răspuns: „Da, dacă, de fapt, ar avea loc un atac fără precedent”.

Rugat să clarifice dacă se referea la faptul că, spre deosebire de Ucraina, militarii americani ar interveni pentru a apăra Taiwanul, el a răspuns cu un „da” ferm. Ministerul de Externe al Chinei a declarat că aceste comentarii „încalcă grav” politica SUA privind Taiwanul.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Beijingul a lansat recent cele mai mari exerciții militare din istorie în jurul insulei, ca răspuns la o vizită a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi. De zeci de ani, SUA au menținut o politică de așa-numită „ambiguitate strategică” cu privire la Taiwan, în cadrul căreia liderii săi au lăsat să se înțeleagă dacă ar răspunde militar la o invazie.

Partidul Comunist Chinez susține că Taiwanul face parte din propriul teritoriu, deși nu a condus niciodată insula democratică, care funcționează cu propriul guvern și propria armată.Politica „O singură Chină” a Washingtonului recunoaște poziția Beijingului cu privire la Taiwan, dar nu recunoaște oficial această revendicare. Între timp, legislația americană obligă Washingtonul să ofere insulei mijloacele necesare pentru a se apăra.

De câteva luni, Biden pare să împingă politica americană într-o direcție mai conflictuală. Comentariile sale au fost al patrulea indiciu pe care l-a dat că armata americană va interveni pentru a apăra Taiwanul. De fiecare dată, consilierii Casei Albe au intrat în acțiune pentru a atenua sau a încerca să revină asupra declarațiilor președintelui, spunând că politica oficială nu s-a schimbat.